Obsah fóra Balbutická komunita Balbutická komunita
fórum o všem možném a koktavosti nejvíc:-)
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Náprava zadrhávání

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Metody
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Nachlingerová



Založen: 16.11.2006
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: čt listopad 16, 2006 2:25 pm    Předmět: náprava zadrhávání Citovat

Dobrý den, nejčastiji zadrhávám, když mluvím tváoí v tváo s neznámým člověkem. Již jsem neúspěšně zkoušela strategii uklidoování, že o nic nejde. děkuji za odpověď.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jaromír1



Založen: 19.7.2006
Příspěvky: 4
Bydliště: Mariánské Lázni

PříspěvekZaslal: po listopad 20, 2006 9:57 am    Předmět: Citovat

přeji hezký den. Zkuste si tu situaci vybavit večer před spánkem (obraz) a autosugescí ovlivnit správným smirem ( řeč bez zadrhávání ). Je třeba nastudovat alespoň základy o práci s podvědomím a jeho ovlivoováním.
Jaromír
_________________
Jaromír1
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fuga



Založen: 23.11.2006
Příspěvky: 35
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po listopad 27, 2006 2:23 pm    Předmět: Citovat

Práce s podvědomím...je nepochybni úeinná, pokud se zvládá, v reálném životě a v neočekávané chvíli ji ovšem - mluvím za sebe - nebývá snadné rychle "nastartovat". při oslovení cizího člověka používám, pokud cítím, že to nepujde plynule (a to je obvykle Wink ) metodu předřeči, rozmluvení se. prostě úvodem plácnu několik zdvooilostních, společensky neutrálních až vycpávkových Cool slovíeek na rozmluvení (pěkně pomalu vyslovených) s tím, že mám snahu dívat se oslovenému do oeí. To ho natolik rozhodí, že se minimálně necítí divni při mém zadrhnutí, ani se nesměje. samozřejmě slabší je to u oslovování poíslušníka opaeného pohlaví, kde do hry občas vstupují i ...jiné mechanismy Smile , tam je potom každá rada drahá. A vono fakt o nic nejde. maximálně se člověk po x - tý shodí... Wink Chce to mít sebevědomí postavený na něčem jinym Idea . Petr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jaromír1



Založen: 19.7.2006
Příspěvky: 4
Bydliště: Mariánské Lázni

PříspěvekZaslal: út listopad 28, 2006 6:43 am    Předmět: Citovat

právě to podvědomí (pokud ho to správně "naučíme") to zaoídí tak, aby naše řeč byla plynulá za všech situací a okolností. můžeme být nervózní, stresovaní, atd., ale pokud si podvědomí zafixuje správný způsob řeči, není síly, která by to dokázala změnit. Není to jako mávnutí kouzelným proutkem, naštěstí podvědomí nerozlišuje mezi skutečností a fikcí. Pokud ho vhodným způsobem "usmirníme", pujde za námi kam budeme chtít.
Znovu opakuji: situace nerozhoduje !!! Je úplně jedno, zda mám obavu z rozhovoru s příjemnou ženou, nebo vysoce postaveným neznámým člověkem, či se bojím koupit si jízdenku na vlak, protože za mnou stojí oada lidí a sledují mi, jak zápasím s řečí.
Výše uvedený názor je můj, nikomu ho nevnucuji, ani netvrdím, že to je jediný a nejlepší způsob na odstranění zadrhávání v řeči.
_________________
Jaromír1
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fuga



Založen: 23.11.2006
Příspěvky: 35
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út listopad 28, 2006 3:48 pm    Předmět: Citovat

Možná že popsaný způsob částečně aplikuju, aniž si to při řeči uvědomuju (pak je to skutečně podvědomá einnost). Autosugesce, jak jí Jaromíre popisuješ, u mě proběhla, probíhá, ale spíš...neoízeni, nárazovi. Mám pocit, že obdobni je toto popsáno - jako jedna z metod - v knize Svépomocný program k odstranění koktavosti (?, Fraser, M.). Že to ale nemám zautomatizované vyplývá z toho, že se občas soustředím jen na techniku řeči, mluvy, chování a nevinuju se dostatečni obsahu, náplni řeči a koncipování následujících vět. Takže občas člověk plká nesouvisející blbosti. Jaromíre, smím - li být tak smilý, Ty jsi touto (nebo jinou) metodou dosáhl úplné "řečové svobody a nezávislosti" ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jaromír1



Založen: 19.7.2006
Příspěvky: 4
Bydliště: Mariánské Lázni

PříspěvekZaslal: st listopad 29, 2006 6:51 am    Předmět: Citovat

Domnívám se, že jakmile se začneme na něco soustočiovat, vyoazujeme tím podvědomí částečně z einnosti. Ideální stav nastane, kdy podvědomí oídí všechny části těla ( mozek, nervová soustava, hlasivky, atd.) tak, aby řeč byla plynulá. Je to dlouhodobý proces a já sám na nim těžce pracuji. Vada řeči je hluboce zafixovaná ( umocniná prožitými emocemi ), roky neléeená ( nevidělo se jak a když tak špatni ). změnit tento stav, který se tvrdi brání je obrovský, ale ne neřešitelný úkol. Pro nás, kteří vadou trpíme, je to každodenní boj se sebou samým. Jsem přesvědčený, že tento boj lze vyhrát. Nepujde to lehce, ale pujde to ( ono to už jde, sice strašně pomalu a klopotni, ale jde ).
_________________
Jaromír1
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Metody Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127