Obsah fóra Balbutická komunita Balbutická komunita
fórum o všem možném a koktavosti nejvíc:-)
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Možná etiologie koktání? Co si o mém názoru myslíte? ČTĚTE

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Metody
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tereez



Založen: 19.11.2012
Příspěvky: 21
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: so listopad 24, 2012 10:45 pm    Předmět: Možná etiologie koktání? Co si o mém názoru myslíte? ČTĚTE Citovat

Jednu večer jsem přemýšlela nad etiologií zadrhávání. Něco mě napadlo ... je to možná hloupost, můžete se smát, ale doposud se neví na 100% proč tahle vada řeči vznikla, jaká je její etiologie ? Tady je můj (poněkud) filozofický názor na ni:

Koktání je možnou formou sociální fobie. A to doslova. Když jsme sami, většina z nás (možná i 98%) se nezadrhne !! Když mluvíme na našeho psa, kočku ... s neživými předměty !! PROČ ? Proč se zadrháváme (ve většině případů) jen s LIDMI ?

Může za to náš mozek? Při kontaktu s lidmi, ať už tváři v tvář nebo po telefonu, náš mozek zaznamená „člověka“ !! Naše zadrhávání může být jistá forma „obrany“ ... kterou jsme třeba zdědili i po hodně dávných předcích, kteří koktání záměrně mohli využívat k zahnání cizích lidí, z lidí, ze kterých měli strach, bojovali s nimi atd. To se posléze zautomatizovalo a přenášelo na další generace a došlo až k nám jako "vada řeči".

Čili zadrhávání v podstatě může být jen obranný mechanismus, který se automaticky spouští při komunikaci s lidmi !! Záhadou ovšem je, proč u někoho koktání vzniká hned při vývoji řeči (vrozený balbuties) a u někoho až po vývoji řeči (získaný balbuties).

Při vývoji řeči : napadá mě jedině dědičnost nebo špatný průběh těhotenství, negativní vlivy na plod z vnějška (křik matky, stres ... )

Po vývoji řeči : koktání může vzniknout na základě traumatu z dětství (strach z nějaké osoby, fyzické násilí otce, leknutí čerta, nezapomeňte, že to vše jsou lidé → obranný reflex se spouští).

Ale proč se nespouští u všech lidí ? Každý si někdy prožil špatnou, traumatizující zkušeností s lidmi. Na tohle mám odpověď snad : frustrační míra tolerance? Do jaké míry jsme schopni zvládnout stres?

Zkoušela jsem pokus, kdy jsem si zakryla oči i uši, tím pádem mozek nezaznamenal jiné lidi v mé blízkosti (tohle nemusí fungovat např.: v aule před 200 lidma, kde víte, že tam ti lidé jsou, mozek si je pamatuje, ale kdyby Vás někdo přivedl do auly již se zavřenýma očima a ucpanýma ušima a řekl by Vám, že tam nikdo není a přitom by tam bylo 200 lidí a Vy byste měli mluvit 15 min o čemkoli, myslím, že byste se nezadrhli), ale zpět k mému pokusu.
Požádala jsem sestru (je jako moje nejlepší kámoška, ale stejně před ní hodně zadrhávám) aby mě poslouchala, že chci něco zkusit. Zavřela jsem si oči, zacpala uši, mozek nikoho v mé blízkosti nezaregistroval, představila jsem si, že jsem sama v pokoji a mluvila 5 minut .... ani jednou jsem se nezadrhla !!! Sestra byla v šoku !!

Někdo zadrhává více před členy rodiny, než před cizími lidmi. Povězte si .... nemáte strach z maminky, že Vás napomene, ať mluvíte pomalu nebo se na Vás zase bude divně dívat, když se zadrhnete? Máte vnitřní napětí, tenzi, chcete se snažit mluvit plynule, ale nejde to ... mozek vycítí stresovou situaci, možná taky vyšle nějaký „GEN OBRANY“, který může způsobit, že se zakoktáme ještě více.

Neberte tohle nijak vážně ... je to jen má polemizace nad možnou etiologií našeho problému.

I kdyby to tak bylo ... stále mě nenapadá, jak tohle vyřešit, ovlivnit, zastavit. Třeba zase jednou večer budu filozofovat =))

Mějte se hezky.

PS: Kdyby si chtěl někdo pokecat, napište na můj FB : Teri Břečková (Brno)
_________________
facebook: Teri Břečková
tel. +420 720 534 019
e-mail: teri.heart@seznam.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
zega



Založen: 25.2.2011
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: po listopad 26, 2012 9:11 pm    Předmět: Citovat

Ahoj,
dakujeme za prispevok. Ak ta zaujima nas nazor, tak ja s tebou uplne suhlasim.
Z mojho pohladu si ale v podstate nepovedala nic nove, len si pekne zhrnula moju kazdodennu realitu. Nepride mi to ako ziadna velka filozofia, ale kludne dalej posielaj svoje nove objavy a pozorovania, mozno nakoniec objavis nieco co nam pomoze, budeme len radi Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Metody Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127