Obsah fóra Balbutická komunita Balbutická komunita
fórum o všem možném a koktavosti nejvíc:-)
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

prof. Pešák

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Metody
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
gogo



Založen: 3.1.2009
Příspěvky: 211

PříspěvekZaslal: st únor 22, 2012 1:30 pm    Předmět: prof. Pešák Citovat

Dnes 22.2. na ČT1 hovořili v pořadu Živě na jedničce o koktavosti s prof. Pešákem, který zde prosazoval své subjektivní a podle něho neomylné názory. Je chválihodné, že se tímto problémem zabývá, nicméně dle mého názoru jeho výzkum neodhalil pravou skutečnost. Nicméně posudte sami, jistě to bude ve videoarchivu. Prý 4/5 koktavých věkem koktavost sama odezní. Zdá se mi to jako vycucané z prstu. Myslím, že než se řeknou nějaká čísla a fakta, měly by se předem ověřit :) Jinak taky mě překvapila ta vystailovaná moderátorka, kterou podivilo, že koktavost se netýká jen našeho státu, ale i celého světa. No tak to je velice roztomilé, jak jsou moderátorky inteligentní. Jinak celé to bylo pojato podle obvyklého scénáře, který nepřinesl nic nového. Zase se zaštitovaly, že koktaly i významné osobnosti jako Churchill. U něho se jednalo o přechodnou malou vadu a už z něho dělají významného balbutika. A vše co řekl prof. Pešák bylo bráno jako vyřešení problému. No jo, tak ono je to v plicích, tak dáme inhalátor a je vystaráno, je po problému :D No bylo vidět, že se jednalo jen o zaplnění času pořadu, moderátoři nebyli vůbec připraveni a ani je to očividně příliš nezajímalo a spolkli vše, co prof. Pešák řekl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Honza



Založen: 13.4.2006
Příspěvky: 56

PříspěvekZaslal: čt únor 23, 2012 9:57 am    Předmět: Citovat

Ahoj Gogo,
děkuju za link, na pořad mám bohužel úplně stejný názor jako ty. Je mi líto, kolik prostoru v médiích dostává tento pan profesor, který není ani logoped, a dle mého názoru i jeho vědecká činnost je trochu...řekněme sporná. Máš pravdu, že tam prezentuje své domněnky jako fakta a vůbec je celý pořad plný prázdných klišé tipu "Churchill také koktal". Některé věci, které říkal, jsou naprosto zavádějící, například "psycholog nemůže pomoci, musí se předepsat lék, který koktavost vyléčí".

Už v jiném vláknu tady na komunitě jsem dával odkaz na shrnutí Pešákova výzkumu:
http://www.balbutik.cz/nase-clanky/cesti-vedci-prisli-na-lek-proti-koktavosti-ano-nebo-ne

Myslím, že takovéto matení veřejnosti už přesahuje všechny meze, navíc v České televizi. Naše občanské sdružení Balbutik připraví nějakou odpověď.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
gogo



Založen: 3.1.2009
Příspěvky: 211

PříspěvekZaslal: čt únor 23, 2012 2:25 pm    Předmět: Citovat

Děkuju za odpověď. Je to tak, že pak společnost bude mít úplně mylné informace. Teda ne, že by koktavost někoho příliš zajímala, ale když už, tak by se nemělo takto zavádět :) Myslím, že tento problém je tak složitý, že nebude stačit vyřešení pomocí inhalátoru. Myslím, že by to chtělo velkou celosvětovou studii, jelikož každý přece koktá z jiných příčin a důvodů. A s mozkem ti jisto jistě souvislost má. Tuším, že ještě tak jedno století a problém se vyřeší :-)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Metody Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127