Obsah fóra Balbutická komunita Balbutická komunita
fórum o všem možném a koktavosti nejvíc:-)
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

reakcie na zajakavost

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Lidé
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
andrea



Založen: 19.12.2007
Příspěvky: 2
Bydliště: haifa

PříspěvekZaslal: st prosinec 19, 2007 10:38 pm    Předmět: reakcie na zajakavost Citovat

ahojte,

som linguista a taktiez buduci logoped a audiolog (nie moc oblubena skupina ako som stihla vyrozumiet z predoslych reakcii).
ak sa vsak najde niekto, kto bude o tom ochotny hovorit, rada by som sa dozvedela o tom, ako ludia v cechach a na slovensku reaguju na zajakavost. akych reakcii sa vam dostava? mate skusenost s nejakymi prehnanymi reakciami?
vdaka

a.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fuga



Založen: 23.11.2006
Příspěvky: 35
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt prosinec 20, 2007 8:18 am    Předmět: Citovat

Ahoj Andy,

zkús tuna prepátrať zopár tém, už sa to niekolkokrát prebieralo.

Neni ste - apriori - neoblubena skupina. Odvisí to od skúseností každého z nás, či mu niektorý odborník pomohol, či skor celý problém prehlúbil. Ono keď si to zobereš, ak logoped sám "nedisponuje" niektorou z rečových vád, tak može pri liečení vychádzať iba z kníh a teórie. Pokial logoped detailně nepozná pocity zajakajucieho, jednoducho iba tuší...

Čiže gratulujem, že sa pokúšaš o kontakt a referencie priamo zo zdroja Smile. No, přejdu radši do materského jazyka Smile. S logopedy mám já osobně různé zkušenosti podle toho, s kým a kdy jsem přišel do styku (před a po revoluci; logopedové kteří se průběžně vzdělávají / všeználkové...). Čili žádnej zázrak. Nicméně jak člověk začal kolem dvaceti let věku brát rozum, zjistil, že jedinej, kdo Ti účinně může pomoct, jsi jen Ty sama, nikdo jinej. Osobně jsem tedy poté začal vyhledávat příslušnou literaturu (českou a hlavně americkou) a podle toho začal ...jednat Smile.

Reakce jsou různé - podle prostředí, vzdělanosti, osvěty, signálu (kde maj jen Novu, nečekej velký pochopení Smile ); ted už jsou mi jakékoli reakce skoro úplně putna (lahostajné Smile ), protože vím, že vše je tady (klepe si na hlavu Smile ). No, bylo by to na dlouho. Problém je u dětí a dospívajících. Ako to riešiť tam. Tím smerom byste sa mohli viacej zamerať. Robiť osvetu. Konkrétne zkúsenosti možem rozepsat viacej mailom.

Drž sa, krásné sviatky, Petr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
andrea



Založen: 19.12.2007
Příspěvky: 2
Bydliště: haifa

PříspěvekZaslal: čt prosinec 20, 2007 1:22 pm    Předmět: Citovat

v prvom rade, vdaka za odpoved...

to, ze balbutici to nemaju lahke, a ze reakcie su rozne, si viem dost dobre predstavit. kazdy, kto je nejakym sposobom iny, to nema lahke, tyka sa to aj mna, a teraz aj mojich deti (a to nehovorim o recovej vade).

a to, ze tazko si vie predstavit stav balbutika ten, co recovu vadu nema, je tiez istym sposobom pravda. kazda odchylka od normy nesie so sebou iste "nevyhody", ktore by sa dali aj zovseobecnit, avsak kazda z tych "nevyhod" je iste do istej miery specificka.

a kedze ja sama recovu vadu nemam a v buducnosti by som vlastne mala ppomahat ludom, ktori ju maju, zaujimalo by ma, ci ste sa niekedy stretli (snad by sme sa mali bavit o dospelych, u deti je to naozaj ine) s vyslovenym odmietnutim, napriklad prace, poskytnutiasluzby, atd.

keby si napriklad ty, a to neviem o akej vekovej skupine hovorim, nebol balbutikom, myslis, ze by tvoj zivot teraz vyzeral inac? myslis, ze si prepasol nejake sance kvoli tomuto?

nie vsetci lekari maju choroby, ktore liecia, a tiez nevedia nakolko boli to co boli (casto), a tak aj my, aj ked nie presne vieme co ten dotycni preziva, musime sa to aspon skusit pochopit, predstavit, atd....

kazdopadne krasne sviatky aj tebe a vsetkym.....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kanty



Založen: 27.10.2007
Příspěvky: 11
Bydliště: Kežmarok,Slovensko

PříspěvekZaslal: čt prosinec 27, 2007 1:07 pm    Předmět: Citovat

Ahoj Andrejka,
je úplne úžasné,že si sa takto zapojila do debaty s balbutikmi, podľa toho usudzujem,že ťa táto práca,ktorú vykonávaš,alebo chystáš vykonávať skutočne zaujíma ( bodaj by Vás takých bolo čo najviac).

Podľa mňa robí človeka človekom jeho srdce a srdečný prístup ku každému. A to platí pre všetkých ľudí všeobecne.
Viem,že sa vo Vašej práci musíte,alebo mali by ste sa riadiť určitými normami a predpismi, ale to všetko je na nič ak logopéd nepristupuje k balbutikovy srdcom a intuíciou. Môžem povedať z vlastnej skúsenosti,že tiež navštevujem moju úžasnú logopedičku Evičku,ale vôbec tam nechodím ani tak kôli tej (podľa mňa smiešnej ) terapii,ako kôli debate, ktorú vedieme po tom. A presne o tom to je o rozhovore, o tom ,že sa zaujíma( presne tak ako ty) ako moju koktavosť beriem,ako s ňou žijem. Myslím,že určite viac mi dajú tieto naše rozhovory ako terapia.

Tak ti Andrejka prajem nech do toho ideš s takým entuziazmom ako teraz,nech ti vydrží čo najdlhšie, nech je tvoj záujem o túto problématiku čo najúprimnejší a najčistší a nech sa tvoje terapie budú viesť hlavne srdcom ako nejakou nalinajkovanou normou.

S láskou Jana
_________________
S láskou a úsmevom na perách Vaša Jana
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Lidé Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127