Obsah fóra Balbutická komunita Balbutická komunita
fórum o všem možném a koktavosti nejvíc:-)
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak jsem se zbavil koktani
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Metody
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Vlado



Založen: 2.5.2010
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: ne květen 02, 2010 2:55 pm    Předmět: Citovat

ahojte
chcem sa Vás opýtať ohľadom toho l-tryptofanu, ako ho uživate vy. Ráno alebo večer, a pred jedlom nalačno alebo po jedle lebo na strankach som raz čital tak a raz tak. Za odpovede Vám ďakujem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zuzik



Založen: 8.2.2009
Příspěvky: 12
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út květen 18, 2010 10:24 am    Předmět: Citovat

Ahojky, ve svých příspěvcích zmiňuješ knihu s názvem: "Mluvte jako mluvci" . Mohl bys prosímtě napsat autory knihy ?

Děkuju
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pan.Xko



Založen: 20.7.2010
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: st červenec 21, 2010 10:25 am    Předmět: Citovat

zdravím, máte nějaké ty čísla na bezplatné linky?
Koktám od mala ale v poslední době se to dost zlepšilo, dokážu potkat nového člověka být sním 30 minut aniž by něco poznal Smile.
časem napíšu článek, hlavně o knihách které sem četl

edit: tady máte mluvte jako mluvčí:
http://leteckaposta.cz/332908242
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MariánF



Založen: 28.10.2010
Příspěvky: 5
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: čt říjen 28, 2010 9:31 pm    Předmět: Citovat

Za seba: u mňa bola zajakavosť strachom. Zajakavosť (tá klasická, nie po poškodení mozgu) je len blbá obyčajná fóbia. Je to vlastne druh sociálnej fóbie.
Balbutik sa nebojí hovoriť, on sa bojí zlyhania v reči, alebo skôr reakcie okolia na jeho zlyhanie.
Pôvod mojej zajakavosti bol v tom, že v 1. ročníku ZŠ som mal hnusnú triednu, a tá ma bila po hlave, keď som sa pomýlil pri čítaní zo šlabikára. Dovtedy som vyrastal v rodine, kde bol každý milý a trpezlivý, a netušil som, že existujú aj takí ľudia.
V škole to bolo pre mňa šokujúce (mal som iba 6-7 rokov), prečo ma niekto bije pre maličké chybičky vo výslovnosti. Vtedy som sa naučil jedno - aj najmenšia chyba v reči je niečo zlé. A za páchanie zla je trest.
Teda u mňa bola zajakavosť strachom z trestu. Čím viac som sa bál, tým som sa viac zajakával. Čím som sa viac zajakával, tým som sa viac utvrdzoval v tom, že som "zlý". Čím viac som bol zlý, tým viac som sa bál trestu, a ešte viac som sa zajakával. Bol to bludný kruh.
Medzi ľuďmi som sa správal poníženecky, služobnícky. Ako otrok k svojmu pánovi. Mal som pocit, že takmer všetci okolo sú nejaké nedotknuteľné božské bytosti, a ja som len špina.
Mnohí to vycítili a zneužili. Často som mal na niekoho "nervy", ale bál som sa protestovať - bál som sa trestu. Bol som frustrovaný. Z frustrácií vznikli depresie. Až sa niečo vo mne zlomilo.
Teraz mám 35 rokov. Len necelý rok sa aktívne snažím zbaviť zajakavosti, ale môžem povedať, väčšinou hovorím lepšie ako niektorí "nekoktaví". Občas sa zakoktám, keď ma niečo prekvapí, ale ako som zistil, robí to väčšina ľudí. A každým dňom sa zlepšujem. Síce strach zo zlyhania ešte stále trochu mám, ale nakoniec sa stále ukáže, že bol neopodstatnený. Cítim sa byť silný a viem, že konečne mám osud vo vlastných rukách.
Našiel som príčinu svojej zajakavosti, a tým som našiel skutočného nepriateľa, s ktorým musím bojovať. Už to nie je niečo záhadné, neurčité, neviem odkiaľ prichádzajúce. Už to môžem "chytiť" a zaškrtiť, zadupať, zničiť Twisted Evil Laughing Ten hnusný strach.
Snažiť sa zbaviť samotnej zajakavosti (ktorá je dôsledkom niečoho) je ako malým pohárom brániť vode aby tiekla. Možno na chvíľu vodu zastavíte, ale nakoniec vždy pretečie cez okraj. Musíte otočiť kohútikom.
To, že moju zajakavosť spôsobila žena, sa prejavilo v tom, že ma niektoré typy žien nenormálne iritujú. Zistil som, že ak povýšeneckým ženám (ale aj mužom Wink ) poviem svoj názor na nich, to tiež veľmi prispieva k znižovaniu mojej fóbie a k zvyšovaniu sebavedomia.
Pomaly sa to obracia, zlých ľudí začínam teraz trestať ja Laughing Pomsta je sladká Very Happy.
Koľko zajakavých, toľko príčin zajakavosti, ale ak vám môžem poradiť, zabudnite na svoju zajakavosť ktorou vlastne ani netrpíte (tá je len niečo ako zvýšená teplota pri nádche), bojujte so strachom.
_________________
Strach? Čo je to?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
balbutik



Založen: 26.3.2008
Příspěvky: 10

PříspěvekZaslal: st leden 05, 2011 7:54 am    Předmět: Citovat

Jsou to už téměř tři roky, co jsem založil toto téma, v němž jsem popsal svou cca čtyřměsíční práci na odstranění koktání. Nyní bych rád navázal a podělil se o to, jak se vše během následujících let dále vyvinulo.

Když jsem toto téma zakládal, neuvědomoval jsem si, že jsem vlastně na začátku. Dokázal jsem už mluvit plynule a jen s velmi, opravdu velmi, výjimečnými zadrhnutími, ale měl jsem stále problém předstoupit před větší skupinu lidí, komunikovat s nimi atd. Byl jsem zkrátka těžký introvert a nedokázal jsem s okolím komunikovat, i když můj pocit ze mne samotného byl již o poznání lepší.

Dnes, po třech letech, je situace taková, že mám novou práci na manažerské úrovni v telekomunikační společnosti, kde se pravidelně setkávám s lidmi na pracovních schůzkách. Kromě toho vedu školení a kurzy v oblasti finančních investic a příležitostně přednáším na pražské VŠE.

Navázal jsem spoustu nových užitečných kontaktů, našel si skvělou přítelkyni (advokátku, s níž pravidelně chodím do společnosti). Zkrátka a dobře, mé problémy s řečí a z toho pramenící nízké sebevědomí a pocit nedůstojnosti zmizely.

To vše si ale vyžádalo tvrdou práci, jíž je ovšem schopen každý, kdo na sobě bude chtít skutečně pracovat. Co jsem tedy dělal:

1) pokračoval jsem v tom, co jsem popsal již v prvním příspěvku tohoto fóra;
2) po výraznějším zlepšení řeči jsem se zapsal na kurz rétoriky, kde jsem byl donucen formulovat svoje myšlenky a argumentovat na zadaná témata před širším okruhem cizích lidí a zároveň jsem se učil řadu užitečných řečových technik;
3) možná to bude znít "divně", ale zpíval jsem si - když jsem řídil, tak jsem si zkrátka zpíval :)) pomohlo mi to pro uvolnění hlasivek a procvičení vázání slov;
4) učil jsem se mluvit před zrcadlem a často jsem telefonoval (různé info linky 800... a ptal se na všechno možné - člověk ztratí ostych a naučí se představit a komunikovat po telefonu v situacích, v nichž o nic nejde)

V tuto chvíli jsem se sebou po této stránce zcela spokojený a přijde mi neuvěřitelné, jak zásadní rozdíl se díky "pouhému" zlepšení řeči v mém životě stal. Začal jsem sám sebe vnímat úplně jinak a naučil jsem se také jinak komunikovat s okolím. Přineslo mi to řadu pozitiv a pocit vnitřního štěstí, stejně jako celou řadu možností.

Rád bych vám všem do nového roku popřál, abyste neházeli flintu do žita a pustili jste se s plnou sílou do práce na tom, co vás tak sužuje. Sám jsem si tím prošel a vím, jak těžké to může být. Držím vám palce - když jsem to dokázal já, dokážete to i vy!
_________________
Ten, který ještě donedávna koktal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Gilly



Založen: 29.5.2011
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: po květen 30, 2011 8:18 pm    Předmět: Citovat

Tyjo to je dobrá story. Jak to tak čtu, tak jsem normálně dostala chuť s tim taky zase začít bojovat a neutěšovat se pořád tim, jak "už je to aspoň o něco lepší než dřív". Díky za povzbuzující příspěvek. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DavidB



Založen: 28.1.2012
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: út leden 31, 2012 3:04 pm    Předmět: Citovat

No jak si to tu pročítám, je to kus práce. Akorat ten Cipralex, je vhodný když člověka živí řízení auta? Neuspává to? Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
zdendaobratle



Založen: 6.11.2013
Příspěvky: 79
Bydliště: Obratan

PříspěvekZaslal: pá listopad 08, 2013 11:06 pm    Předmět: Jak jsem se zbavil koktani Citovat

Tak jsem to pročítal pomalu všechno a líbí se my to , též jsem najel na tuto metodu domácí terapie. Jelikož když jsem náhodou najel na tyto stránky tak jsem pochopil v 55 letech , že ještě není nic straceno a cvičím znova jak před zrcadlem tak se nahrávám i když nemám rád svůj hrozný hlas či mluvu. Ale inspirace a motivace je tady. Cvičím cvičení pro žáky základní školy, aritmické cvičení , dechové atd.. Zdenek
_________________
jsem balbutik
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail MSN Messenger
balbutik



Založen: 26.3.2008
Příspěvky: 10

PříspěvekZaslal: po únor 15, 2016 2:47 pm    Předmět: Citovat

Je to osm let, co jsem toto téma zde na fóru založil. Od té doby se u mě změnila spousta věcí k lepšímu. Oslovilo mě také mnoho lidí, kteří se rozhodli vyrazit podobnou cestou, avšak o jejich následném postupu toho bohužel moc nevím. A tak bych rád vyzval všechny, kdo se rozhodli do toho pustit naplno také, aby se zde podělili o své výsledky. Myslím, že právě to je největší motivace pro každého, kdo ještě váhá a myslí si, že se s tím nedá nic dělat. Opravdu dá. Chce to jen na sobě makat a nevzdat to. I kdybyste to nevyřešili na 100 %, tak každé větší zlepšení je skutečně znát.

Ještě bych se rád vrátil k Cipralexu, na který zde padlo mnoho dotazů. Je potřeba si uvědomit, že každý jsme jiný a jinak nastavený. Cipralex není univerzální lék a už vůbec to není lék na balbutismus! V mém případě bylo jeho nasazení shledáno jako optimální. V případě někoho jiného tomu tak ale rozhodně být nemusí a bude se volit třeba úplně jiná cesta. Za sebe jen říkám, že v té situaci, ve které jsem já osobně byl, mi Cipralex pomohl naprosto neskutečně. Dnes už ho samozřejmě neberu, ale jak jsem psal v tomto tématu dříve, účinky jsou při správném užívání obvykle trvalé. Podobných medikamentů, ale i jiných způsobů léčby s podobnými efekty, je ale bezpochyby více než dost. Klíčové je v každém případě obrátit se na odborníka a s ním celou věc konzultovat tak, aby pomohl právě vám a přístupem vhodným právě pro vás.

Držím palce!
_________________
Ten, který ještě donedávna koktal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Z.K



Založen: 6.3.2016
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: pá březen 11, 2016 12:24 pm    Předmět: Jak Přestat Koktat? Citovat

Ano jenom tréning vás posune DÁL napsal jsem eBook o koktání! Odkaz: http://bit.ly/1R2Iqm6


Je zdarma a je pro všechny co mají problém nastavit správnou mentalitu " Vítěze".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
balbutik



Založen: 26.3.2008
Příspěvky: 10

PříspěvekZaslal: st březen 01, 2017 2:36 pm    Předmět: Citovat

Ani se mi nechce věřit, že uplynulo už devět let od doby, co jsem toto vlákno založil. Za tu dobu se mi podařilo téměř absolutně vyřešit problém s koktavostí, prezentací před lidmi, telefonováním či oslovováním cizích lidí. To, co mi dlouhá léta dělalo problémy a bylo pro mě nepřekonatelnou překážkou, se díky systematické práci podařilo konečně překonat.

Podělte se prosím i vy ostatní se svou cestou, svými metodami a vývojem, kterým jste prošli.
_________________
Ten, který ještě donedávna koktal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
andy



Založen: 13.5.2017
Příspěvky: 3
Bydliště: Slovensko

PříspěvekZaslal: čt květen 18, 2017 8:31 am    Předmět: Citovat

dobry den, skvele, ze sa to podarilo jedine,co ma zarazilo je kombinacia cipralexu a vytazku z byliniek..mala som info, ze ak sa beru antidepresiva, nesmu sa k tomu davat bylinky..mozno mam zle info....ja som skusala ad pol roka a nic nepomohlo...ked som ich vysadila, na dva tyzdne sa mi rec uplne vratila do povodneho stavu, rozpravala som uplne plynule a potom zas bum.-..ale ja nemam problem s koktanim, mam apraxiu jazyka...a to je tiez vesela zalezitost..zvoni telefon a vy nan len pozerate a pozerate...idete von, ludia sa bavia, chcete zareagovat a citite, ze z vas nic nevyleze..ach jaaaj...su to dva roky..mala som uz fazu, ze som sa vzdala...ale zas som sa z nej nejak pomaly dostala a bojujem...na prd je, ze je v tom clovek vacsinou sam..mne by sa hodil nejaky spolubojovnik, fajn by boli spolocne treningy napr. cez skype
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Metody Časy uváděny v GMT
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127