Obsah fóra Balbutická komunita Balbutická komunita
fórum o všem možném a koktavosti nejvíc:-)
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Nová mluva (život s koktáním X život s novou mluvou)

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Metody
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Myslíte si, že nová mluva funguje?
ANO
45%
 45%  [ 5 ]
NEVÍM
54%
 54%  [ 6 ]
Celkem hlasů : 11

Autor Zpráva
tereez



Založen: 19.11.2012
Příspěvky: 21
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 7:26 pm    Předmět: Nová mluva (život s koktáním X život s novou mluvou) Citovat

Život s koktáním

Kde začít ... pamatuji si na svůj úplně první zážitek s koktáním. Bylo to ve třetí třídě (8 let). Vždy jsem byla ve třídě aktivní, stále jsem se hlásila a povídala paní učitelce různé zážitky, historky a poznatky. Pak to přišlo, ten den ... kdy jsem se hlásila a nemohla jsem mluvit, slova se mi v krku sekala, nešla ven. Při sekavém mluvení se na mě paní učitelka divně tvářila (takový ten výraz, jako když Vám někdo nerozumí). Postupně se mi to dostávalo do vědomí a tyhle obličeje „nesnáším“ dodnes. Byla jsem z toho moc smutná jako osmileté dítě. Následující dny, měsíce, roky jsem se tak moc chtěla hlásit a zase povídat. Jen jsem tiše seděla v lavici a přála si, ať mluvím zase jako dřív.
Poté jsem koktavost přijala jako součást sebe. Na základní škole jsem se nikdy moc neprojevovala, seděla potichu v lavici. Mluvila jsem, jen když jsem musela a u toho nahrazovala slova. Nejhorší byly referáty a čtení. Tam slova nahradit nešla. Posměšky vrstevníků nebyly časté.

Období jsem mívala lepší a horší. Dokonce si pamatuji, když jsem byla asi ve dvanácti letech na táboře na 14 dní, tak po příjezdu domů mi máma řekla, že už ani nekoktám. A byla to pravda. Nějak jsem na táboře na svoje koktání zapomněla a mluvila plynule. Jakmile mi tohle máma řekla, něco mi bliklo v hlavě a já opět začala koktat.

Základní školu jsem přežila bez větších posměšků. Horší to bylo venku s kamarády. Ve čtrnácti letech jsem se začala koukat po chlapcích. Chodila s nimi ven. Někdy nás šlo více ... Když jsem se zasekla, tak po mě někteří kamarádi zaseknuté slovo opakovali, což mi bylo líto, ale zasmála jsem se s nimi.

Střední škola byla překvapivě v pohodě. Málo kdo z mé třídy si za čtyři roky všimnul, že koktám. Hodně jsem koktání SKRÝVALA a to zřejmě proto, abych se vyhnula posměškům, které mi nedělaly vůbec dobře. To byl můj největší problém. Nahrazování slov, dělání toho, že přemýšlím, abych si nechala pauzu na to, když mi něco nešlo říct hned. Maturita byla OK. Při té jsem se spíše soustředila na to, co říkám a ne na to, jak to říkám. Se střední školou se mi spojí špatné vzpomínky s kupováním jízdenky a s vlakem. Měla jsem studentský průkaz, čili slevu ... Bohužel, nešlo mi říct slovo „student“ a já asi rok jezdila na plnou cenu. Někdy se také kupovala jízdenka pouze ve vlaku (když šel průvodčí). Z tohohle jsem měla stresy každé ráno při cestě na vlak.
Tohle jsou takové samozřejmosti a maličkosti, které si zdraví lidé neuvědomují. Bože, jak já byla ráda, když jsem měla svoje auto a poslední rok jsem na střední školu jezdila autem.

Od maturity to semnou šlo z kopce. Hlásila jsem se na dálkové i denní studium speciální pedagogiky. Byla jsem i docela ráda, že jsem se dostala pouze na dálkové, protože tam nejsou ústní zkoušky. První rok VŠ jsem dělala jazykový kurz. V angličtině se dá hodně dělat „jakože přemýšlíte“ než něco řeknete. To bylo pro mě vysvobození a svoje koktání jsem skrývala dál. Jen velmi blízký okruh mých známých skutečně věděl o mém problému. To byli snad jen 3 mí nejbližší kamarádi. Druhý rok VŠ jsem se přihlásila na kurz psychologie. Od nastoupení na tento kurz to bylo horší a horší. V kurzu se denně mluvilo. Někdy jsem odpověď věděla (jako jediná z celé skupiny), ale neřekla jsem ji, protože to bylo právě ono „nesnadné“ slovo.

Celý život mi různé telefonáty a osobní věci vyřizovala mamka. Bylo mi to tak trapné, ale já věděla, že sama bych to nezvládla ... Při telefonátu s cizým člověkem jsem plynule nevyslovilo ani své jméno (Tereza). Čím jsem byla starší, tím to bylo horší. Moc jsem se chtěla osamostatnit, vyřizovat si věci sama, mít spousty přátel, chodit s nimi na párty, komunikovat, bavit se, smát se. Nejhorší je, že jsem nikdy rodičům neřekla, jak se uvnitř cítím a jak strašné to je. Tudíž mi nemohli pomoci a museli si nejspíše myslet, že jsem nesamostatná a nechce se mi.

Nikdy za 3 roky co jsem jezdila do Brna jsem si nekoupila jízdenku klasickým způsobem ... ale obkecávala jsem to a nahrazovala slova. Kolikrát před přepážkou jsem byla nachystaná, že to řeknu tak, jak chci, ale v poslední sekundě jsem to změnila.

Nespočetně mnohokrát jsem hledala na internetu různé rady, tipy a pomoc, jak se koktání „nadobro“ zbavit. Nepomohl mi logoped, psycholog ani nějaká zázračná metoda RUŠ.

Třetí rok na VŠ jsem neměla ke studiu přidaný žádný pomaturitní kurz. Zkoušela jsem přijímačky na psychologii, bohužel to nevyšlo, tak jsem šla alespoň zkusit celoživotní vzdělávaní psychologie. Podmínkou zde byly oborové testy, které jsem měla výborné a ústní pohovor. Už měsíc dopředu jsem byla nervózní. Přišel den „D“ a já šla na to. Vstoupila jsem do místnosti, kde seděli 3 profesoři. Usmívala jsem se. V pohodě jsem se představila, pak přišel první zásek, druhý... Všichni tři se na mě dívali jak na „zjevení“ a já věděla, že je zle ... Nějak jsem to tam odkoktala a těšila se, až pohovor skončí. I tak jsem na sebe byla pyšná, protože jsem na všechny jejich otázky odpověděla správně. Bohužel, druhý den na internetu bylo vyvěšeno, že přijata nejsem. Dodnes si myslím, že mě nevzali právě kvůli mé poruše řeči.

Chtěla jsem si najít brigádu. Rodiče by také byli rádi, kdybych si nějakou našla. Jak moc já ji chtěla!! Ale nemohla jsem, nešlo to ... moje koktavost stále vyhrávala a libovala si v mém zklamání a posléze už i v zoufalství.

Kolikrát večer před usnutím jsem si představovala, jak krásně plynule mluvím ve společnosti lidí. Kéž bych mluvila tak, jak mluvím ve své vnitřní řeči.

Tohle období hledání brigády pro mě bylo neúnosné a velmi náročné na psychiku. Já věděla, že si nic kromě „umývání nádobí“ nenajdu, ale nechtěla jsem se až tak snížit, když sama dobře vím, že mám na víc. Tohle byl říjen, listopad 2012 ...

Jeden moc zoufalý večer jsem opět na internetu hledala všemožné způsoby, pomoc, rady, jak se koktání zbavit ... Když v tom jsem našla odkaz na „novou mluvu“ ... Ale to už je povídání o zcela úplně jiném životě. Přesně o takovém, o jakém jsem vždy po večerech snila.

Život s novou mluvou


„Nová mluva“, pro mě tohle spojení slov znamená "můj nový život". Dne 21.1.2013 jsem s mámou dorazila na třetí kurz v ČR do Třince. Před kurzem jsem vyzkoušela logopedy, psychologa= klasika, jako všichni balbutici. Tohle pro mě byla další možnost, kterou jsem určitě chtěla vyzkoušet.

Zpočátku jsem vůbec nevěděla o co půjde, ale po shlédnutí několika videí a přečtení recenzí, jsem si řekla, že to zkusím. Vůbec jsem nepřemýšlela, zda do kurzu jít či nejít. Nezvažovala jsem žádná pro a proti ... například to, že v průběhu terapie píšu bakalářskou práci (tu jsem samozřejmě zvládla), státnicuji a nestíhala bych. Moje řeč a to, aby byla plynulá, pro mě bylo v tu chvíli nejdůležitější. Moc děkuji za podporu rodiny v průběhu celého kurzu a terapie. Bez ní bych to takhle skvěle nezvládla.

Velmi ráda vzpomínám na základní kurz, který trval 8 dní. Všichni mí spolukurzanti, lidi, se kterýma jsem si maximálně rozuměla. Náš lektor David, který nás vždy nabil takovou energií a sebevědomím, až se to nedá popsat. Úžasní manželé Workovi. Dnes jsou to již 3 měsíce od základního kurzu (táák to uteklo) ... Před dvěma dny jsem se vrátila z posledního mikrokurzu (ty jsou celkem 4, postupně se na nich zlepšuje řeč.) Na základním kurzu jsem si říkala, že už se těším na to, jak budu v budoucnu pěkně mluvit (bez natahování, které je součástí prvních měsíců terapie). A teď? Po třech měsících si natáhnu jen tehdy, když je neklid. Měla jsem již celkem 10 vystoupení ve škole. Poslední dvě bez natahování v řeči.

Spousta lidí, kteří mě slyšeli mluvit na základní úrovni, se teď nestačí divit, jaké dělám pokroky. Ale pozor, nemyslete si, že si budete terapií jen tak proplouvat. Chce to poctivý trénink, užívání rituálu v mluvě, který se naučíte. Výsledky se brzy dostaví, toho se nebojte. Vidím je nejen na sobě, ale i ostatních, ať už bývalých nebo současných kurzantech. Postupně si získáváte návyk nové mluvy a mluvíte pouze a jenom S NÍ, bez zadrhnutí. V nové mluvě prostě neexistuje zakoktání.

Od konce základního kurzu nás čekalo každodenní psaní deníků na internetový server a posílání tzv. „kontaktů“, které si nahráváme na diktafon a posíláme lektorům ke kontrole. Lektoři se všem maximálně věnují, jak v kurzu, tak v samotné terapii mimo kurz. Co jsem začala užívat novou mluvu : nenahrazuji slova, nakupuji v masně, v pekárně apod., denně telefonuji, byla jsem na praxi ve škole, nesvírá se mi krk, nebuší srdce, jsem v klidu, zlepšil se mi spánek, celkový stres, ať už z mluvy nebo ze zkoušek ve škole ZMIZEL, nekoktám.

Nová mluva je to nejlepší co mě kdy mohlo potkat. Šířím její dobrou pověst, všem balbutikům ji doporučuji. V budoucnu bych ráda byla lektorem nové mluvy a pomáhala ostatním.

A pro ty, kteří nevěří a píšou na balbutická fóra negativní komentáře ... „Dokud nezkusíte, nemůžete soudit a hodnotit“. Zkuste a změní se Vám život, tak jako mně a mnoha dalším lidem.

"Terapie dává možnost ukázat svoji pravdivou osobnost".

Tereza Břečková (22 let), Brno

Ivana- matka Terezy

Po přečtení pocitů naší dcery Terezy mi nedá popsat pocity nás „rodičů“. Nebudu popisovat co si Terča prožívala, to již víte. Ráda bych vám popsala to, co jsme zažívali jako rodiče.

Když Tereza začala v dětství koktat, nijak jsme tomu nevěnovali pozornost a říkali si , že to přejde. Když přišla do puberty, málo-kdy někam šla. Spíše byla s námi doma nebo na PC. Věnovala se škole a já jí neustále říkala, proč nejde s kamarády ven. O tom, že jsem za ni vše vyřizovala ani psát nebudu. Také jsme si s manželem mysleli, že se jí nechce na brigádu, že je pohodlná atd. ... Nikdy by nás nenapadlo, že je problém v tom, že se stydí.
Čím starší byla, tím více se do sebe uzavírala. Samozřejmě jsme navštívili psychology, logopedy, ale bohužel – zbytečně.

Někdy koncem lidstopadu 2012 Terča za námi přišla, že by ráda absolvovala kurz „ NOVA MLUVA“. Našla si to na internetu. Po tom všem, co jsme již vyzkoušeli (logop.psychol.,), jsme tomu popravdě řečeno, moc nevěřili. Ale nakonec jsme si řekli – proč ne. Zavolala jsem do Třince a domluvila konzultaci. Po vstupní konzultaci jsme se rozhodli, že do toho jdeme.

V lednu 2013 jsem s Terčou odjela do Třince na 8 denní kurz nové mluvy a věřila, že tohle jí určitě pomůže. Mohu jen napsat, že z těch osmi dní byl málokterý, kdy bych neuronila slzu. Zde jsem konečně pochopila, co zažívají lidé, kteří mají problém s řečí „koktají“. Co si Terezka zažívala celých 13 let, co cítila, jak jí bylo na duši , to jsem skutečně nikdy nevěděla, až dnes.

Když jsme přijely z kurzu (po 8 dnech) stal se malý zázrak- Terezka „nekoktala“...Probrali jsme s manželem a s Barčou(sestra) spousta zážitků z Třince. Co vám budu povídat, další kurz už jeli s námi, jak manžel, tak Bára. Terča je den ode dne sebevědomější, veselejší a hlavně – už jí nemusím nikam volat a nic vyřizovat, protože vše zvládá sama. Nyní dokončila Bc. a připravuje se na do třetice na psychologii. Tentokrát to určitě vyjde. Sem tam mi ukápne slza štěstí, když slyším jak Terča telefonuje, směje se a je veselá. Díky bohu, že jsem s tebou jela Terčo a že jsi konečně šťastná.


Ivana,Zdeněk,Bára
Matka,otec,sestra

VIDEO TEREZA - NOVÁ MLUVA (4. ÚROVEŇ MLUVY)

https://www.facebook.com/photo.php?v=10201092747421229&set=vb.1245003162&type=2&theater
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mayko



Založen: 23.2.2009
Příspěvky: 45

PříspěvekZaslal: so květen 04, 2013 8:23 am    Předmět: Citovat

K+
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
danielo



Založen: 4.3.2011
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: so květen 04, 2013 1:10 pm    Předmět: Citovat

Takže prečítal som celé diskusné fórum o NM.
Podľa mojho nazoru je 90" uspechu v kazdom znas, ako sa k tomu postavi, ako poctivo bude cvicit, aku ma motivaciu. Je to o sebaistote, o dychani. tempe reci.
Na NM sa mi zda neseriozne, ze nie je mozne napisat cenu kurtu, resp. aspon interval, v akom sa cena pohybuje. Ak mi niektp povie, ze od 1500 Eur a vyssie (samozrejme bez ubytovania, dopravy, stravy a ostatnych veci), tak pri sucasnej financnej situacii mojej to nebude realne. A usetrim 350 Kc + doprava tam a spat.

Ale mam navrh: aspon pre mna by to bolo urcite osozne .. co si tak spravit formu NM "sukromne"? Mam tym na mysli, ze sa stretneme na 7 dni niekde v prijemnom prostredi ci uz na SR alebo CR a jedine, co to bude kazdeho stat, je doprava, ubytovanie a strava. Uz aj to nie je najmenej, ale urcite menej ako + 1500 Eur za 8 dni a potom este mikrokurzy. Nasim cielom by bolo iba neustale ropzravanie, v skupine, celodenny trening aj pomalej reci, aj rychlejsej, modelovanie roznych situacii, dychacie cvicenia .. ziskame vacsiu sebaistotu, nacvik vystupenia pri vacsom pocteč ludi, hovorenia nahlas ... a za tych 7 dni by sme boli navzajom motivovani makat na sebe, ropzravat o svojich "uskaliach", spozname viec ludi, co koktaju a zistime, ze nie sme sami a ze spolocne to zvladneme ..
Fakt mam pocit, ze v skupine to ide lahsie .. pretoze u logopeda ste sami, iba on a vy, no mne tam stale chyba ta skupina, stale mi tam chyba niekto, kto taktiez kokta a nie iba teireticky vie, co to asi koktanie je .. logoped neviem, ako sa clovek citi, co prezivat, z coho ma strach .. kazdy koktajuci sme iny, kazdy ma mozno strach ci problemy s niecim inym, no navzajom by sme si urcite pomohli ..
Co vy na to, bol by nejaky zaujem? Ja urcite ano, dovolenku si vybavim a urcite to bude neporovnatelne lacnejsie .. hmmm ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mayko



Založen: 23.2.2009
Příspěvky: 45

PříspěvekZaslal: ne květen 05, 2013 12:07 pm    Předmět: Citovat

Terča: všetci z tvojej skupiny su na tom tak dobre ako ty?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
danielo



Založen: 4.3.2011
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: st květen 08, 2013 2:45 pm    Předmět: Citovat

Terča: ahoj, je možné napísať, koľko financií ťa stála terapia v NM? Áno, viem, cena je podľa prvej konzultácie, pretože každý sme iný, ale daj nám celkovú sumu v tvojom prípade .. myslím, že to nie je ani hanba ani predmet obchodného tajomstva ..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tereez



Založen: 19.11.2012
Příspěvky: 21
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: ne květen 12, 2013 9:09 am    Předmět: Citovat

mayko napsal:
Terča: všetci z tvojej skupiny su na tom tak dobre ako ty?


Ano, všem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
danielo



Založen: 4.3.2011
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: ne květen 12, 2013 11:43 am    Předmět: Citovat

tereez napsal:
mayko napsal:
Terča: všetci z tvojej skupiny su na tom tak dobre ako ty?


Ano, všem.


opäť, neodpovedá na cenu, je s nimi nejakou formou dohodnutá, sama tvrdí, že chce aleho už aj je lektorkou NM, takže nič okrem chvály a zajatovania konkrétnej ceny sa od nej už nedozvieme, žiaľ, to je realita..žiaľ, po terapii by bol realitou aj môj plač aj plač celej rodiny, avšak nad zbytočne vyhodenými nemalými peniazmi..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tereez



Založen: 19.11.2012
Příspěvky: 21
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: ne květen 12, 2013 7:24 pm    Předmět: Citovat

Promiň Danielo, ale vážně se ti už musím smát ... to co tu píšeš. Jak na všem hledáš něco špatného, jsi jak nějaká "stíhačka" ... Jestli ti nestačí můj a mé rodiny "článek", tak už vážně nevím .. Já osobně jsem před kurzem nevolala žádnému z minulých kurzantů, nezjišťovala a nestíhala jsem cenu a vše možné ... Chtěla jsem se zbavit koktání (protože nic mi nepomohlo NIKDY), tak jsem do toho šla ... A dobře jsem udělala. Že já dobrá duše jsem vůbec něco psala o nové mluvě ... kdybych si to nechala pro sebe, udělala bych zřejmě LÍP
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mayko



Založen: 23.2.2009
Příspěvky: 45

PříspěvekZaslal: po květen 13, 2013 6:21 am    Předmět: Citovat

Terča: ďalši kurz je niekedy v "podzim", aj konzultácie su presne stanovene alebo sa dá dohodnuť akýkoľvek termín? konzultácie su v Třinci alebo v Prahe? dík.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Šukač



Založen: 25.8.2012
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: so květen 18, 2013 9:24 am    Předmět: Citovat

Zase sprostá reklama od tereez... V hlasování chybí možnost ne nefunguje a možnost někdo si chce pořádně namastit kapsy. Very Happy Že se nestydíš hyeno...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
danielo



Založen: 4.3.2011
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: so květen 18, 2013 2:45 pm    Předmět: Citovat

tereez napsal:
Promiň Danielo, ale vážně se ti už musím smát ... to co tu píšeš. Jak na všem hledáš něco špatného, jsi jak nějaká "stíhačka" ... Jestli ti nestačí můj a mé rodiny "článek", tak už vážně nevím .. Já osobně jsem před kurzem nevolala žádnému z minulých kurzantů, nezjišťovala a nestíhala jsem cenu a vše možné ... Chtěla jsem se zbavit koktání (protože nic mi nepomohlo NIKDY), tak jsem do toho šla ... A dobře jsem udělala. Že já dobrá duše jsem vůbec něco psala o nové mluvě ... kdybych si to nechala pro sebe, udělala bych zřejmě LÍP


..keby si nam chcela seriozne pomoct, tak seriozne odpovies na vsetzky otazky, avsak vzdy i odpovedala iba na to, co si chcela s takym zakonceim, aby si vzniesla pozitivnu reklamu na NM. Zial, to je realita. Si inteligentna a ty moc dobre vies, no co a ako odpovies.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jašekčinkapalačinka



Založen: 11.12.2012
Příspěvky: 2
Bydliště: Havlíčkův Brod

PříspěvekZaslal: út květen 21, 2013 11:36 am    Předmět: Citovat

mayko napsal:
Terča: ďalši kurz je niekedy v "podzim", aj konzultácie su presne stanovene alebo sa dá dohodnuť akýkoľvek termín? konzultácie su v Třinci alebo v Prahe? dík.


Ahoj sem ve skupině s Terkou a potvrzuji, že nová mluva funguje, ano další kurz je chystán na podzim a konzultace probíhají hlavně v Třinci, ale je možnost si jí domluvit i v Praze. Jinak k uživatelům danielo a "šukač" se snad ani nemá cenu vyjadřovat. Tereza tuto životní zkušenost popsala naprosto nejlépe jak mohla a všichni co sme absolvovali (+ pár kurzistů z minulých kurzů, kterým za to stálo přijet za náma do Třince na některý z kurzů) se shodneme v tom, že nic lepšího sme sami pro sebe nemohli udělat. Přeberte si to jak chcete a už ze vstupní konzultace budete vědět všechno co budete potřebovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Anysss



Založen: 3.4.2013
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: st říjen 02, 2013 3:22 pm    Předmět: Och och Citovat

Přátelé, tak toto je smutné. Jedna dobrá duše se vám tu svěřila s dost soukromými životními bolístkami a vy reagujete takhle? Já taky nevím, kolik kurz NM stojí, ale vím, že za zdravý život bez stresu bych dala všecky peníze světa, kdybych věděla, že to pomůže. Beztak denně utrácíme desítky a stovky korun za kdejaké nesmysle, ale teď tu pohoršeni poukazujeme na pár stovek (nebo tisíc?), které mohou změnit celý balbutikův život? Hloupé, opravdu hloupé jsou reakce některých zúčastněných.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
danielo



Založen: 4.3.2011
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: po říjen 07, 2013 2:19 pm    Předmět: Re: Och och Citovat

Anysss napsal:
Přátelé, tak toto je smutné. Jedna dobrá duše se vám tu svěřila s dost soukromými životními bolístkami a vy reagujete takhle? Já taky nevím, kolik kurz NM stojí, ale vím, že za zdravý život bez stresu bych dala všecky peníze světa, kdybych věděla, že to pomůže. Beztak denně utrácíme desítky a stovky korun za kdejaké nesmysle, ale teď tu pohoršeni poukazujeme na pár stovek (nebo tisíc?), které mohou změnit celý balbutikův život? Hloupé, opravdu hloupé jsou reakce některých zúčastněných.


..opravdu hloupe? Co je na tom hlupe, ze chcem vediet cenu? Peniaze nerastu na stromoch, ked zarobim 400 eur, lebo som koktavy, zaplatim ucty a vsetky vydavky (ziaden alkohol, ani cigarety) tak mi vela uspor nezvysi nazmar. Ked mas peniaze na rozhadzovanie, nech sa paci, liecte sa .. hlupe je skor pritakavat a nechat sa manipulovat. Ved chod sa teda liect do novej mluvy, kludne im daj vsetky peniaze sveta, kludne .. iba som chcel vediet blbu cenu a hned boli reakcie, ake boli .. akoby som pichol do osieho hniezda...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Metody Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127