Obsah fóra Balbutická komunita Balbutická komunita
fórum o všem možném a koktavosti nejvíc:-)
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Puvodní fórum "Lidé"

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Web
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
bodyia
Site Admin


Založen: 24.9.2005
Příspěvky: 17
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne září 25, 2005 8:40 am    Předmět: Puvodní fórum "Lidé" Citovat

příspěvek z podstránky Radek:
Ahoj Radku,
nevím sice, jak mluvíš, ale píšeš moc hezky. Až tedy na to měkké I v Kyjovi. Smile)) přeju Ti, aby těch pádu bylo čím dál miň.
Fid • 26.04. 2003 - 00:03 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Radek:
Kluci nevite nejake odkazy na texty jak ucit mluvit nekoho srozumětelneji i kdyz nejste logoped? Mam kluka co taky kokta a chteli bychom s tim neco delat... Jinak moc pekny clanek - hlavne s tim piedestalem mas pravdu Smile
damadama • 26.04. 2003 - 15:39 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Fid 26.04. 2003 - 00:03
Ahoj Fide,
díky za poání a také za to upozornění na chyby. Omlouvám se. Je to tím, že jsem to psal jednak pozdě večer a také tím, že jsem si to po sobě nečetl - prostě volný tok myšlenek. Nerad totiž čtu své vlastní texty. Pokusím se zjednat nápravu. A s těmi pády - ty v životě být musí. Je možná lepší, když je člověk zažije v mládí, než když na to není v dospělosti připravený. Ale co je koktání při srovnání třeba s rakovinou nebo slepotou - v tomto má velkou pravdu ve svém příběhu Petr. člověk si tak málo váží toho, co má a ze svých bolístek dělá smrtelné nemoci - ne, není to zlehčování, ale i s tím našim "postižením" se dá celkem dobře žít.
přeji pěkný den a díky za podporu balbutické komunity.
Radek • 29.04. 2003 - 15:28 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Bohdan:
Ahojky, taky jsem strávila pár týdnu na foniatrii v Praze. Jen si nejsem úplně jistá, jestli to byla Žitná, ale myslim, že byla... Co se gramatických chyb týče, tak já jsem ve třeťáku na gymnáziu a čeština je mé hobby, ale kdybych měla psát tady spisovně, tak mi to přijde strašně neosobní. Jsem asi zkažená z chatu Smile)) Tak hodně štěstí ve frontách na lístek, taky s nimi bojuju Smile))
Evička • 31.05. 2003 - 23:51 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Eva:
Ahoj, nad kineziologií jsem taky občas přemýšlel, Tamara vlastně zkoušela podobný metody, ale řekl bych že o několik úrovní měně, tudíž miň drsný... já se řízenýho pohledu do minulosti vždycky hrozně bál. Jaký to je? Jak se při tom cítíš? Má to nějaké výsledky?
bodyia • 02.06. 2003 - 15:55 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Nemá nikdo prosím knihu z nakladatelství Grada od kanadského autora
" Jak žít s koktavostí " - potřeboval bych pujčit či si jí ofotit.
Velmi děkuji za případnou pomoc.
Vladimír • 31.07. 2003 - 11:52 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj vsem, jsem velmi smutna maminka 4 lete krasne dcery, ktera zacala koktat letos v dubnu. Vse zacalo zvolna, nejdrive se zadrhla jen na nejake slabice na zacatku vety, a asi po dvou tydnech se zadrhavani rozsirilo temer na kazde slovo. Holcicka je vystavena asi velkemu tlaku ze strany me i manzela, nebot jsme zacali zit v USA , a mala je vystavena dvojjazycnemu prostredi. Zkouseli jsme zacit se skolkou v USA, aby se co nejdrive naucila anglicky, ale asi za tri tydny chozeni do mistni skolky dcera zacala koktat. Nevydrzela jsem a nepokracovali jsme. Myslim, ze toto byl spoustec. Prijeli jsme v kvetnu do Prahy, dcera byla v ceskem prostredi, hrala si s ceskymi detmi, a... postupne se koktani zlepsovalo az temer k uplnemu nekoktani. Ted jsme zpet v USA, a nevim..... Dcera zacala opet koktat, resp. zadrhavat na zacatku vety, a kdyz je unavena, zhorsi se. Prestava mluvit, prestava si kreslit... Kdyz jsem změnila recovou terapii , pry u ni zde neni mozna, protoze by nerozumela lekarum a oni by nerozumeli ji.Chci se vratit zpet do Prahy, a zacit terapii tam. Muze mi prosim nekdo pomoci, poradit, povzbudit?
Dana • 18.08. 2003 - 19:55 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Matok:
Etu tvou stránku. Bezvadně se vyjadřuješ, jsi určitě velmi schopný, máš talent, či více talentu...
Obsah je bolavý. Nebylo by lepší věnovat víc pozornosti tam, kde se Ti to nabízí a tolik daří? Nemohl bys poodstoupit od bloku, který je svázán s Tvou představou být právníkem, být "mužem mluveného slova a brilantního vyjadřování", což není pro Tebe, v současné době nejsnáze realizovatelné?
Sám uvádíš 'učil jsem se výborně - někdy lépe, někdy hůře (jak to v životě chodí)'. Uznáváš tedy dynamiku, proměny v životě... Ale zaměříš-li svou pozornost hlavně na to, co Ti trápí, začínáš vidět všechno kolem jen z tohoto úhlu pohledu. Není to škoda při Tvých schopnostech a Tvém nadání? Nenech se stáhnout, neudělej si svět jen z tohoto úhlu pohledu.
Tvuj, dovol mi říci, spíše kaz na kráse, je sice brzda, ale třeba Tě i chrání, přidržuje k přemýšlení a prociťování problému, bolestí, kterými by ses vůbec nezabýval. Třeba víc ze života pochopíš tím, že se uvolních, necháš vše plynout - a postupně se všechno promění, najde svou harmonii a to bolavé, co tě trápí, zmizí jako zlý sen nebo nebude vůbec důležité. Ale nespoléhej na to, nečekej, žij v tom uvolněném proudu, využij současné situace ke svému zvnitřnění. A nelituj se, jsi na to příliš obdařený.
Anna, psycholog • 21.08. 2003 - 13:43 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Dana 18.08. 2003 - 19:55
Ahoj, problém tvé dcerky bude zřejmě vycházet z velkého psychického vypětí, nejspíš aklimatizace na nové prostředí neprobíhá snadno, holčičce mohou chybět kamarádky, prostředí, které zná. Má asi i nějaké predispozice ke koktavosti a zvýšený stres je jejím spouštěcím stimulem. Ale jestliže doma je všechno v pořádku...
Zkuste se dcerce s manželem víc věnovat, dokažte jí, že je pro vás oba to hlavní. Mazlete se s ní, třeba každý večer jako rituál a stabilní bod dne, výborná je masáž nohou/chodidel, od hlazení až po cílené stimulace nervových zakončení, podrobné informace určitě najdeš někde na Internetu. Tím se navodí stav relaxace a smíření, o které zde asi jde nejvíce. Dobrá by taky byla dechová cvičení, brániční dech, cítění dechu. Jsou nejen relaxační, ale taky posílí člověka a u startujícího balbuties mohou mnoho vyřešit.
Specialisti (opravdoví odborníci se zkušenostmi), jsou ve Státech velmi drazí a vzhledem k jazykové bariéře by ani nemuseli přinést žádoucí výsledek. Opravdu bych doporučil zmiňovaný pravidelný kontakt a základy dechových cvičení. Jsem přesvědčen, že to přinese zlepšení - pakliže by nebylo dostatečné, teprve potom bych reálně uvažoval nad návratem zpět.
hodně štěstí, ať se to podaří. Napiš, jak pokračujete.
Bohdan • 21.08. 2003 - 14:01 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na bodyia 02.06. 2003 - 15:55
Já s tím zatím začínám. Byla jsem jen na pár sezení, ale můžu říct, že pokaždé celý den nekoktám... je to zvláštní. Kineziolog se v podstatě snaží najít problém. můj problém má několik úrovní a ta nejlehčí je vztah k mamince, která se rozvedla a našla si nového přítele, se kterým jsem si nepadla do oka. Bylo mi sedm. Kinezioložka mi nechala se vcítit do role mamky a pěkně jsem si u toho poplakala, ale tenhle problém už mám za sebou. A jdeme dál Smile)
Evička • 25.08. 2003 - 22:49 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Vladimír 31.07. 2003 - 11:52
Knihu "Jak žít s koktavostí" od R. Parenta mám, můžu vám ji okopírovat a poslat.
S pozdravem
Jioí

Jioí • 14.10. 2003 - 21:07 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Radek:
chtěla bych reagovat na krásný (fakt píšeš senzačně) příběh Radka. Hned předem musím říct, že nekoktám. A nechápu, proč bys mě měl děkovat, že se na tebe nedívám zkrz prsty - blázníš!? Já sice nekoktám, ale zato mám hrozně hloupej nos a můj taťka má zase pleš, má kamarádka má pihy a vůbec... Každej jsme přece jinej, to nás dělá tak jedinečnými. Vím, že vaše (a nejsou to spíš problémy naše? to fakt nevím) problémy asi někdy nepochopím, dokud bych si to na vlastní kuži nemohla vyzkoušet. Ale lidi neblbněte! Já osobně musím říct, že o balbuties moc nevím. Totiž něco odbornýho mám přeštenýho, ale praktická zkušenost, prožitek mi chybí.
Taky bych asi o sobě měla říct, že studuji speciální pedagogiku a píšu o balbuties svou diplomovou práci, která je zaměřená nq desenzibilizaci - jak dosáhnout toho, abyste balbuties nebrali tak smrtelně vážně. Překládám a shromažďuju všechny možný informace a vůbec to není lehký.
Jó a chtěla jsem se taky zeptat, jestli by bylo možný vás poprosit odpovědět mi na nějaký otázky. určitě bych vaše odpovědě komerčně nebo jinak nezneužila. Stoprocentně se ještě ozvu.
Vypněte prsa, zvedněte hlavu a vykročte pravou nohou do světa!
S pozdravem Petra.
Petra • 06.11. 2003 - 17:35 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Petra 06.11. 2003 - 17:35
Ahoj Petro. Díky za povzbudivá slova. Nevím, co k tomu dodat, nic mi nenapadá. Snad jen to, že ono to opravdu není zas až tak hrozné. Dá se s tím žít (také samozřejmě záleží na stupni postižení). Ale ty "kratičké okamžiky" jsou prostě strašné. Ale asi to nejde jen tak sdělit, musí se to prožít. Mnohé reakce a postřehy na této stránce jsou však i optimistické (a i já jsem ve skutečnosti optimista), takže s tím naším koktáním se neboří svět. Díky, že se o balbuties zajímáš, kdybys něco potřebovala a já Ti byl k ničemu užitečný, určitě napiš na Radek.S[zavináč]post[tečka]cz. Přeji pěkný den a celý přístí život.
P.S. Tuto sobotu 22.11.2003 je setkání Balbusu v Olomouci. Všichni jste jistě srdečně zváni, je to velmi zajímavé. Tak nashle.
Radek • 18.11. 2003 - 16:12 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj lidičky, je fajn že jsem konečně našel místo kde se o tomto problému veřejně mluví, bez přetvářek. Je mi 19 let a koktám od 7 let(shodou náhod od první třídy). Myslím že tento problém představuje problém i pro navázání vztahu, někdy jsem žádnej opravdovej neměl, ale už mi to začíná štvát! Potřebuji někoho koho bych měl rád, měl oporu a porozumění, samozřejmě oboustraně! Pokud by se zde našla nějaká volná holka která má podobný problém, byl bych moc rád kdyby mi napsala.
Lukáš • 05.12. 2003 - 21:33 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Já jsem začal děsivě koktat po pvní třídě a to těsně poté, co jsem byl na návrh dětského psychologa přeučen z leváka na praváka. I když se to jiným lékařum podařilo ve Fakultní nemocnici zčásti napravit, následky nesu dodnes. Z telefonování cizím lidem mám naprostou hrůzu - obvykle položí sluchátko dřív, než se stačím představět. Lístek si občas kupuju o dvacet kilometru dál, protože správná stanice začíná na K,T,P,R, nebo jiné písmeno, nevyslovitelné na počátku. Kantoři ve škole nedovedli pochopit, že dokážu plynule hovořit o tom, co mi slina na jazyk přinese ale nevyslovím definici, která má pevně daný tvar ani to, co musí být připravit předem. Z výuky cizích řečí mám zážitky tak děsné, že jsem na ni rezignoval nadosmrti. Dodnes mi pronásleduje sen, kde na mi kantor křičí:" Opakujte to! Opakujte to!". Nejhorší je, že si spousta lidí neuvědomuje, kolik povolání je pro nás uzavřeno, i když na ni máme třeba vlohy. V podstatě veškerá práce s lidmi - a taky všechna vedoucí místa. Ještě štěstí, že se můžeme vyřádit alespoň u počítačů. Tedy - dokud je nějaký blbec nenaučí rozumět lidské řeči!
Miloš • 01.01. 2004 - 06:37 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj lidi, chci říct všem kdo žijí s tímto problémem, aby se nebáli a uvědoměli si svou vlastní kvalitu. Já koktám od 5 let (prý). měl jsem strašný mindráky, hlavně v pubertě. Dneska řídím významnou společnost, přednáším před mnoha lidmi, vedu obchodní jednání i v cizím jazyce. samozřejmě, že taky koktám, ale už mnohem miň. Někdy dokonce i trochu schválně, oni si mi pak dobře pamatují a když jim zavolám, hned vidí o čem jsme jednali. Odborníkum bych taky doporučil, aby se víc zajímali o podstatu koktání a přečetli například knihu W.D.Parryho o mechanismu Valsalva. Je to moc zajímavý čtení (bohužel jen v angilčtině). Kdysi se podobnou věcí zabýval i prof. (doc.?)Laštovka (jeho práce jsou někdy z konce 70.let).
Viki • 01.01. 2004 - 18:33 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Zdravím Vás, lidičky,
možná netušíte (ale dost možná že tušíte), co práce jsem si dal s hledáním stránek tohoto obsahu. Nechápal jsem, proč toto téma je pro nás tak ožehavé a proč ostaním "zdravým" připadá nepodstané. Ten oboustranný pohled mi ničil, pořád jsem přemýšlel, kde existuje ten ztyčný bod propojenosti mezi duší koktavého a duší člověka, který s koktavým hovoří. Pokoušel jsem se vžít do opaené role, do role člověka, jenž naslouchá koktajícímu. Napadla mne jedna prostá myšlenka: totiž, ten, kdo se na svoje koktání introspektivni soustředí, kdo se zaobírá zvukomalebností slov právě úspěšně vyslovených, kdo náhle podléhá neúspěchu a vzpříčí se sám své touze dohovořit, ten je z dvojice komunikujících pouze jeden. Druhý člověk, pokud se nejedná o lékaře nebo o obzvláště patologickou osobnost, se zpravidla na naše zadrhávání nesoustředí. Nepozoruje jako my drobné či větší nestandardy, odchylky v rytmice řeči, častější zopakováním prvních slabik problémových slov, on poslouchá a vnímá smysl slov, ne však jejich formu. samozřejmě ho napadne, že něco není v pořádku, slyší to a dost možná cítí naší nervozitu, ale tím to pro něj končí. A právě v tomto místě to pro nás začíná. Máme se od čeho odrazit, z čeho težit a čím zacházet. Jeho postoj by se dal přirovnat k veličině rovnováhy mezi koktajícím a nekoktajícím. jistě uznáte, že přílišné soustředění na vlastní verbální projev je obyčejně spíše na škodu, než k užitku, proč se tedy zdráhat použít protějšku jako pomocného lana. Pokusit se je zachytit není tak těžké, záleží na člověku, se kterým mluvíme a který by nám třeba mohl pomoci. Není to obecné řešení pro všechny situace a nenasimulujeme ho tehdy, kdy bychom nejvíc potřebovali. Je to jen drobný střípek do naší mozaiky krásné řeči.
Michal • 17.01. 2004 - 20:33 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Lukáš 05.12. 2003 - 21:33
Ahojky Lukáši, píši za svojí dceru, která má stejný problém jako ty. Je velice oblíbená v kolektivu, ale vážnější známost si také nemuže najít. Sice jí bylo teprve 16 let, ale děvčata to prožívají asi trošku jinak, když vidí, že její vrstevnice již své první lásky prožívají. určitě na vás dva čeká někde ve světě vaše druhá polovina. měj se fajn a držím vám palce
Zuzka • 22.01. 2004 - 12:56 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Zdravím všechny, jsem ráda, že jsem konečně našla stránky, kde jsou na tom lidé podobně jako já. Je mi 19 let a koktám asi od svých 4 let. V předškolním věku a ještě na základní škole mi rodiče vozili po ruzných logopedických ústavech, s nadějí, že se to zlepší. občas se zdálo, že jsem se vyléčila, ale pokaždé se to vrátilo. Docela jsem se s tím smiřila. Možná, že je to také tím, jaké mám kolem sebe přátele. Všichni mě berou takovou, jaká jsem a nedělají rozdíly. Loňský rok jsem začala studovat vysokou školu, ale vůbec nevím, jestli mi to v budoucnu k něčemu bude. Kdybych měla pracovat s lidmi a mluvit k více lidem, to si nedokážu představět. Ale stále doufám v to, že se to jednou ztratí nebo alespoň zmírní. Vám všem to přeju také a hlavně aby jste kolem sebe měli přátelé, kteří vás vždy pochopí.
Zuzka • 24.01. 2004 - 20:32 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Eva:
Myslela jsem že jsem ta jediná, která koktá. Já jsem měla problém s koktáním, když jsem přijela do české republiky. Já jsem z Vietnamu. Ve vietnamu jsem trochu koktala, ale asi jednou měsíčně. Ale teď prožívám něco hrozného. Zjistila jsem, že koktám kvůli strachu. můj tatínek taky koktá, ale mnohem hůř než já. Nevím, jak z toho ven!!
Vanda • 07.02. 2004 - 10:37 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Všichni ve třídě ví, že koktám. rodiče taky ví. Ale nevím, proč mám ještě strach, že všichni to dozvědí. Já normálně mluvím celou větou(někdy), ale třeba říct "děkuji" nebo "nashledanou" v obchodě je pro mě něco velmi těžkého. Prosím, pomozte mi
Vanda • 07.02. 2004 - 10:51 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Radek:
Ahojky Radku, po dlouhém čase se ozývá Petra - víš ta ze setkání Balbusu (píšu diplomku o metodách desenzibilizace balbutiku). Omlouvám se, že jsem Ti neodepsala, ale nebylo jak - fakt! Doma internet nemám a celej leden a únor jsme měli zkouškový a já šrotila. Musím se Ti pochlubit - už mám jedny státnice (prý ty nejlehčí, ale pro mi toho bylo až moc).
Teď furt sedím nad diplomkou a něco píšu, už mi to moc neba a chtěla bych mít všechno za sebou. ještě ani nemám pořádně zpracovaný ty dotazníky, který jste mi vyplnili. Ale dám vědět, snad na nějakým setkání Balbusu (snad se včas dozvím, že se koná Balnbus a doufám, že budu mít čas - mám ještě plno zkoušek, do toho praxe, dopsání diplomky a státnice Sad
Mám na tebe Radku velkou prosbu. chtěla jsem se Ti zeptat, jestli bych do mojí diplomky nemohla použít Tvuj příspěvek publikovanej na těchto stránkách (zatím jsem nic neříkala doc. Peutelschmiedové - ona vede moji práci - a nevím, jestli s tím bude ona i souhlasit, ale v první řadě jde o Tvuj souhlas, pak bych to zkonzultovala s pí docentkou. Jstli mi to dovolíš tam publikovat - i doc. Peutelschmiedová - bylo by to s největší pravděpodobností v přílohách). Jestli budeš proti, nic si nevyčítej a dej to asertivně najevo! Jen mi to tak napadlo, že bych Tvým příspěvkem mohla obohatit svoji práci (ale možná je to blbej nápad). každopádně mi dej prosím vědět - tel. 608/83 11 29. Já se Ti pak ozvu, jak to nakonec dopadlo.
A jak se Ti jinak vede? Doufám, že pohoda.
měj se hezky, pa pa
Petra
Petra • 16.02. 2004 - 17:44 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Eva:
Ahojky,
mám dotat - prosbu:-) Nemohu sehnat knížku "Jak žít s koktavostí" , ani u nakladatelství Grada jsem nepochodil. Logopedka mi doporučila ještě "Svépomocný program při koktavosti" - tu jsem již sehnal a přečetl a jedu podle toho. A teď ta prosba... má někdo "Jak žít s koktavostí" a mohl by jí na týden postrádat? ... moc prosím... třeba si jí mužem poslat na dobírku, já si jí okopčím - vše platím !! ... a platím ve zlatěWink

I tak díky, Petr.
Petr L. • 17.02. 2004 - 15:54 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj, uz dneska pisu treti zpravu na tyto stranky. Pisu z Vancouveru, z Kanady. Zapomela jsem napsat dulezitou vec, jak se tu citim dobre ve skole. Nejen ze je tu dobre a pristupne vzdelani, ale hlavne se zkousi jen ve forme pisemnych testu. Ziji ve Vancouveru 7 let, od svych 46 let. Takze porovnavam zkusenosti. Slysim od mladych studentu, co koktaji, ze obcas musi ve skole zvladnout i ustni presentaci, ale jen pri nejakem specialnim zadani. Doufam, ze se i v Cechach uz bude zkouset prevazne pisemnymi testy. Mozna, ze se uz to i zmenilo, nevim. zdravi, Hčlena.
Hčlena • 11.03. 2004 - 07:47 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Matok:
Ahojky, já si teda opravdu nejsem jistá, jestli jsi balbutik nebo máš nějakou fobii z lidí, protože já se třeba zakoktnu i když si povídám sama pro sebe, ale koktavost je strašně individuální a žádní dva balbutici nekoktají stejně. To moje kupování jízdenek na vlak je dobrej příklad k tomu, že je celkem důležitý se s tím smířit. Netvrdém, že to jde hned a v každé situaci, ale jeden čas jsem si před takovým vyřizováním na úřadech a tak začala říkat, že je to součást mě a nikdo nemá právo mě soudit. Dokonce jsem zkoušela se chtít zakoktat a ono to nešlo. smířit se s tím je strašně velkej krok k úspěchu. Zkus to, držím palce..
Eva • 13.03. 2004 - 13:54 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Honza:
Ahoj všem.

četl jsem si hodně vašich příspěvku a myslím že to přesně vystihuje pocity lidí s problémy v řeči, i když s drobnými odchylkami.
Co se mi ale nelíbí jsou 2 slova, a to: BOJOVAT a smířit.
Myslím si, že ani jedno slovo není správné. vysvětlím.

BOJOVAT - jak sami asi víte tahle strategie nemá žádný smysl a když tak jen krátkodobě. Boj jen zvyšuje stres a následný strach z problému. čím víc bojujete tím větší je váš nepřítel. Takže hlavně nebojovat. Lepší slovo je řešit a to nenásilně.

Smířit - taky špatná alternativa. Naše životy jsou tak úžasné a krásné, že rozhodnutí nechat se ovládat takovým problémem je nelogické. Vždyť máte úžasně vyvinuté myšlení a cítění (jako slepý má skvěle vyvinuté vnímání zvuku).

A teď to hlavní: KOKTÁNÍ SE LZE ZBAVIT a to úplně a beze stopy.
Hledejte např. v literatuře, která zdánlivě s tímto problémem nemá nic společného. - uvedu příklad: Dr.Joseph Murphy - Moc podvědomí

Nashledanou v lepších časech Surprised)
p.s. Pokud by se chtěl o tomhle někdo pobavit, tak pište na můj mail.
bin • 21.03. 2004 - 15:35 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Honza:
nějak se tady nezobrazil ten mail. Takže napravuju: cukrkrystal[zavináč]seznam[tečka]cz
bin • 21.03. 2004 - 15:42 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Martin:
Ahoj Martine, prosímtě sebevraždou to neřeš. Vždyť po světě chodí spousta holek, které neposuzují kvalitu kluka podle koktavosti. Existujou i koktající holky, já jsem důkaz Smile)) Kdyby sis chtěl někdy popovídat a možná v rozhovoru najít nějaký ten smysl života, tak napiš, určitě se ráda podělím o "veselé historky z natáčení" Smile) i ty měně zábavné... je nás sposta, co s tím musíme žít, ale není to důvod k destriktivním úvahám, to mi věř. určitě s tím nemám život lehkej, ale žiju a okolí si zvyká. I ten ostych před holkama ztratíš, uvidíš... tak hodně štěstí..
Eva • 02.04. 2004 - 22:28 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na bin 21.03. 2004 - 15:35
Bojovat znamená něco s tím dělat, nenechat se tím jen tak ovládat. A smířit znamená zkusit si přiznat, že hned tak to odstranět nelze a do té doby s tím musím žít. proč si z toho nevzít to pozitivní. A asi to nevíš, ale jsou určité druhy koktavosti, kterých se prostě nelze úplně zbavit. věř mi, že mám tohle hodně dobře nastudovaný a prokonzultovaný s velmi dobře informovanými specialisty. ještě by mi zajímalo... Ty koktáš???
Eva • 02.04. 2004 - 22:32 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Matok:
Ako vnimam koktanie?
Je to ako dobry priatel, ktory vas zradi v tej chvili, ked potrebujete pomoc a ked to nejmenej ocakavate. V tej chvili sa stava z neho zakerny nepriatel, ktory vas chce za kazdu cenu znčistit a uvrhnut do vecnych temnot sklamania.

Ako voci nemu bojovat?
Asi nějak, marne sa snazim s nim bojovat, ale bezvysledne. Aj tak si nakoniec najde a pocka na “slabe miesto” a zautoci vsetkymi svojimi silami.

Viem, viděm to moc “cierne “, ale je to tak!!

A tak mi nezostava nic ine, iba znova a znova hladat voci nemu odhodlanie bojovat s nim. A verit, ze sa mi ho raz podari porazit.

Tomas • 07.05. 2004 - 23:24 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj lidičky,už téměř rok chodím s klukem který koktá,četla jsme si všechny vaše příspěvky a ne jen vaše a myslím si,že není proč zoufat,že si nenajdete partnera a že si z vás lidi utahují!!můj kluk má letos osumnáct let a několikrát jsme spolu na tuto tématiku mluvili a bylo to docela zajímavé,ze začátku se bál,že ho nebudu brát vážně,ale po nějaké době ho to naprosto přešlo!!Mě taky chvíli trvalo,než jsme se naučila mu neskákat do řeči a nedoplňovat jeho věty,ale teď si z toho děláme srandu a on doplňuje moje věty.... Pro vás to asi není jednoduché ale ani lidé z vašeho okolí ze začátku neví,jak s vámi jednat,nejhorší je,když stojíte v kouti a přemýšlíte,jestli máte mluvit,nebo ne!!Možná si řeknete,co ta do toho má co kecat,ale zkuste pochopit i mě!!Tohohle kluka miluji a někdy bych se s ním nedokázala rozejít,pokud mě nějakým způsobem nepodrazí!!!!chtěla jsme vás trošku povzbudit,ale pochybuji,že se mi to povedlo!!přeji hodně štěstí v životě a kdo by si chtěl popovídat(psát),protože přátel není někdy dost,tady je můj mail:Olka1@seznam.cz
Oli • 28.05. 2004 - 19:48 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Radek:
koktani je svine, ale v dnesni dobe ma 99% lidi pro to pochopeni, ver mi. Daleko, daleko horsi je, kdyz mas na obliceji ekzém.
honza • 09.06. 2004 - 01:08 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na honza 09.06. 2004 - 01:08
Hm, tomu verim. Ono to koktani ve skutecnosti neni zas az tak zle, da se s tim zit. Z dlouhodobeho hlediska je to proste v poho. Ale ty nektere okamziky .... Sad( (Samozrejme zalezi na stupni postizeni.) Jinak diky za reakci a preji pekne leto.
Radek • 11.06. 2004 - 16:52 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Jsem rovniž balbutikem a s tím u mě souvisí problém, najít si vhodnou práci.Mám zkušenosti s počítači.Jsem z ostravska,ale klidně muže být i Praha.Pokud má někdo z vás tip,napište.
Nevíte nějakou zajímavou adresu,kde pospisuji nové metody lečby a jejich účinky na koktavost.
Díky moc! ray
ray • 11.06. 2004 - 17:25 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Zdravim, rovniž koktam, začal jsem poměrně pozdě (na 2. stupni základní školy). Je to šílený. Jak se říká, že člověku nejvíc chybí to co nemá, tak já bych si strašně rád takztvaně pokecal. Je to těžký, takový jednoduchý krátký rozhovro člověka stojí strašně sil, jak se musí soustředit na ruzné věci, aby ze sebe něco dostal a výsledek stejně většinou nestojí za nic. Jak se s tim vyrovnat? těžko říct, každá rada dobrá. člověk by neměl myslet na to co nemuže, ale na to co muže a snažit se to dělat.

měj te se pěkně
OCEAN • 11.06. 2004 - 23:38 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na OCEAN 11.06. 2004 - 23:38
Zdravim oba predesle diskutujici. S tim pokecanim je to zajimave. Jak mi rekla moje logopedka, balbutici se velmi neradi sdruzuji, jsou spis samotarske typy. Ale prave na pokecani je napr. setkavani sdruzeni balbus (i kdyz ono je to i trochu depresivni, slyset jine balbutiky). Pokud by si chtel nekdy pokecat a je z Ostravy, tak at klidne napise, muzeme se sejit. A co se tyce prace, nevim, je to asi tezke. Myslim, ze prace s pocitacem je urcite dobra, jen najit misto. Ale zas na druhou stranu, je jen malo povolani, ktere by balbutik nemohl delat. Tak at se vam vsem dari.
Radek • 15.06. 2004 - 16:33 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Radek:
Jsem radek a taky koktam ale snazim se s tim bojovat a muzu rist ze to urcite de ale musite stale a nenechat se jednim zakoktanim odradit a myslet na to jak jste to skopali!!Ja to mam teske jednou mě to de ale jednou ze sebe nevydam ani slovo ale snazim se prit na kloup cim to!!!
Je to tezke ale někdy si nerikejte nejde,nepude!!!!Vas mozek je hardware a vy jste sotware ktery se da napravit!!!!Tak asi chce nekdo pokecat tak můj mail rayenCoD@SEZNAM.CZ
Radek • 15.07. 2004 - 23:05 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahojky všem. začala jsem koktat na 2stupni ZŠ. teď mám jít na střední a dost se bojím toho přestavování před třídou. Bojím se, že tam budu stát a nevydám ze sebe ani hlásku. Na základce všichni viděli, že koktám a nedělali si ze mi srandu. Možná i proto se bojím, aby to teď nebylo jinak. Vím, že můj problém záleží hlavně na psychice. někdy dokážu mluvit hodiny bez zadrhnutí, jindy se zadrhávám při každém druhém slově. Jsem moc ráda, že jsem narazila na tuhle stránku, i když mi dost překvapilo, že 1procento populace koktá. to mi přijde docela dost. každopádně zdravím 1procento a ostatním vzkazuju: Buďte k nám ohleduplnější. mějte se pěkně.
Monika • 19.07. 2004 - 10:17 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahojky lidičky,už sem píšu podruhé,tuhle stránku už sleduji hodně dlouho a neustále přibývá lidí,kteří sem píší své příspěvky!!Já osobně na koktání nevidím nic špatnýho,myslím si,že i ostatní lidi,nejen já to berou stejně!!I když já nekoktám,takže si asi řeknete,že tu nemám co dělat,ale prostě mám ten pocit,že sem "patřím"....
Olka1 • 01.08. 2004 - 01:37 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Bohdan:
Ahoj všichni! Jsem Radek, je mi 25 let. Až dnes jsem objevil tuto skvělou stránku, děkuji za ni. Koktám myslím tak od čtyř nebo pěti let. Chodíval jsem i s rodiči k logopedce, ale nějaké výrazné pokroky jsem nezaznamenal. Své "postižení" jsem si těžce začal uvědomovat až v období puberty. Pamatuji si, že jsem párkrát kvůli tomu doma plakal a pokládal jsem si otázku "proč zrovna já?". hrozně mě trápí skutečnost, že uvnitř sebe si připadám hrozně ukecaný a společenský, zatímco navenek pusobím uzavřeným dojmem, neboť se prostě stydím ukazovat svoji "slabinu" světu. Jsou dny, kdy se cítím naprosto skvěle, protože jsem dobře naladěný a ten, kdo mi nezná, si ani nevšimne, že trpím koktavostí. Jenomže pak zase nastane den, který vše změní a rázem je mé sebevědomí na nule, protože to člověk pozná už po první větě, kterou pronesu. řekl bych ale, že čím mi přibývá let, tím lépe se se svým osudem smiřuji. dřív jsem se víc uzavíral do sebe. Zjistil jsem ale, že málokterý člověk se na nás koktající dívá divně a to mi vždy uklidní. Pracuji totiž za pultem na čerpací stanici, takže jsem s lidmi všech věkových kategorií v kontaku neustále. přesto mám jeden velký životní sen... Jednoho rána se probudit a zjistit, že cokoliv řeknu, se ponese plynule jako ta nejkrásnější hudba a že se mé koktání stalo minulostí...
P.S.: Potiší mě mailík od člobrdy, který by si chtěl se mnou o čemkoliv popovídat. Ahoj. Smile
Radik • 10.08. 2004 - 13:13 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj lidi!Koktám už od svým asi 5 let.No nevím to přesně.Ale myslím si,že se pořád zlepšuji.Musíte více komunikovat a ne se uzavřít do sebe.I nekoktající,který má trému koktá.Nesmíte se bát mluvit.Rád bych přestal koktat.Ale nevím jak?!Je mi teď 15 a je mi trapné chodit k logopedovy.Neporadíte te mi někdo?! streetboy@atlas.cz eusky
cARTLy • 08.10. 2004 - 20:17 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Obracím se na všechny čtenáře těchto stránek s prosbou o pomoc. Zpracovávám bakalářskou práci zaměřenou na koktavost a hledám hodné a ochotné lidičky, kteří mi poskytnou rozhovor (anonymně, pár otázek, možné i prostřednictvím emailu, ICQ, MSS nebo osobne Smile ) předem moc děkuji.
Petra • 23.10. 2004 - 16:55 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahojte, ja tiez koktam a uz ma to nebavi stale sa stym zaoberat
chodil som po vseliakych lieciteloch ktory zo mna tahali len peniaze skusal som vseliake metody ale cim viac som sa stym zaoberal tak tym to bolo len horsie prisiel som na to ze si to musim vyriesit v hlave sam ! a jedna z metod je ta zvolit si tu tazsiu cestu dosiel som na to ze tazsia cesta je to ze dakujem za (a to myslim uprimne) koktanie ze som ho dostal do vienka a tym som si vyriesil problem z dobrym nebudem bojovat teda moj mozok naucim sa to akceptovat ja som to spravil tak ze som zacal sa pocuvat co vlastne hovorim teda zacal som citat nahlas kazdy den a pocut co citam kde je koniec vety intonacia atd.
a musim povedat ze to pomaha ale treba mat vytrvalost proste citat kazdy den. Zrazu som zistil ze som precital vela knih vela informacii
a cim viac citam tym viac chcem citat volako ma to zacalo bavit a za to dakujem koktaniu keby som nekoktal tak by som někdy nezacal tolko citat a nedozvedel by som sa tolko informacii jednoducho som presveceni ze boj nie je riesenie laska to je riesenie
- to plati vseobecne . Ale este sa vratim k tomu, ako vlastne vzniklo koktanie podla mna najprv som sa stym strasne zaoberal ako to vlastne vzniklo ale teraz uz mi na tom tak nezalezi .Zajakavanie je podla mna vlastne uputanie pozornosti na prejav teda aby ma ten volakto pocuval nerobíme to vedome ale podvedome teda nas mozok genialny
si vymyslel taku pomocku ked ma volkto nepocuva a chceme ho presvecit tak zacne koktat a uputam jeho pozornost lebo musi nastrazit usi a desifrovat co vlastne chceme povedat teda nerozmysla tak nad vyznamom (samozrejme hra tam ulohu aj psychicka pohoda a ci nam zalezi na prejave).A ja som si tak zacal vsimat mojich znamich ty ktory maju tento problem a zistil som co maju vseci spolocne aspon vecsina z nich. A to ze 90 percent z tych co sa zajakavaju maju surodencov proste ten fakt ze su bud dvaja alebo traja cize v detstve sa prejavila surodenecka rivalita a jeden v tom lepsom pripade zacal uputavat pozornost svojich rodicov tymto divnym sposobom. Snazili sme sa len
stiahnut misku vah na svoju stranu podla mna nic viac v tom neni ,
samozrejme castym napominanim rodicov vznikol engramovy komplex
(fixacia na koktanie) a uz mozok funguje podla algoritmu uputanie pozornosti + engramovy komplex no a teraz stym bojujte hmm.

_ras • 23.10. 2004 - 20:49 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Monika 19.07. 2004 - 10:17
Ahoj Monika, narazila jsem na tvuj příspěvek o zadrhávání. Držím Ti moc palce, aby jsi zase potkala tak fajn lidi, jako do tčika. Mám 9-ti letou dceru Pavlínku a má stejné potíže, do dvou let musí opustit taky kolektiv, ve kterém je spokojená a nikdo ji nic nepřipomíná. Vždycky se dá určitě něco dělat, a tak chodíme k paní logopedce (moc fajn člověk) a její problém stavíme na teorii, že je Pavea je nadprůměrně inteligentní a mozeček jí pracuje rychleji než jazýček. někdy má období, kdy trpíme všichni a někdy je to lepší. Tak se drž a napiš, jak se máš. Ahoj Iva od Znojma
Iva od Znojma • 12.11. 2004 - 10:01 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Petra 23.10. 2004 - 16:55
Ahoj Petro, ráda Ti pomužu, mám doma 9-letou dcerku, která zadrhává od 3 let /nesnáším slovo koktavost/. přeji hodně úspěchu. Ahoj Iva od Znojma

Iva od Znojma • 12.11. 2004 - 10:09 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj lidi,na slohovky moc nejsu, ale nedalo mi to a musím taky něco přidat. Taky koktam - už od předškolního věku. Dlouhou dobu jsem choděla k logopedovi, ale nic. někdy je to v poho, někdy přijdou hodně krušny chvilky. S hodně příspěvkama jsem se ztotožnila a zavzpominala - až sem si u toho i pořvala. Nerada si připomínám ty narážky na základce a tak:o( děti dokážou být hodně zlý...
Teď studuju na vejšce, mám celkem dost kamarádu (hodně mi pomohlo,že tam se mnou šlo pár lidí ze střední) a před těmi se nebojím mluvit. Ale před někým neznámým mám pořád strach, aby po mi blbě nekoukali a tak... ono je to vždycky jak naschvál - když člověk nejvíc chce - tak to nejde.
Teďka v jednom předmětu máme mít prezentaci seminárky před celou skupinou - a ta nás pak bude hodnotit - vyjadřování a tak - to je moje nynější noční můra, tak mi prosím držte pěsti.
Všechny moc zdravím
Lenka • 17.11. 2004 - 23:51 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Radek:
Ahoj
Radku napsal si to moc krasne a vystizne.I kdyz jsem kluk flegmatik skutecne to u me vyvolavalo pocity ze mi pomalu zacali tect slzy po tvari

Ja koktam od svych 4 let.Psychologove mi pomohli tak ze se stav zlepsil.Bohuzel zacalo se to zhorsovat kolem 8 tridy.V 9 tride jsem se popral se spoluzakem.Od te doby je to horsia a horsi.Chtel bych byt jako ostatně ale nejde to.Dneska mi holka psala ze si nerozumime.Ale ja ji chci rozumet.Ale jak to mam dat najevo kdyz sni jsem ale nejsem schopen vydat temer zadnou hlasku..

Obcas mam z toho velke depky ted o tom zkousim udelat dalsi stranky.Dobry by bylo v pripade zajmu o pomoc napsat mi na můj email
Diky
Lazarus • 21.11. 2004 - 00:56 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Dobrý den, rozhodla jsem se obrátit se na všechny, kteří si na těchto stránkách vyměňují své zkušenosti s prosbou o radu. Jsem studentka a snažím se napsat práci o terapeutických pobytech , na kterých se upravuje koktání. Pokud nikdo o něčem víte (kdo pořádá), případni byste mi mohli sdělit vlastní zkušenost (poíp. kritiku a návrhy na vylepšení), byla bych Vám velmi vděčná. chtěla bych porovnat ruzné metody a vytvořit tak informační materiál, aby se každý mohl informovat, jaké existují možnosti. přeji Vám příjemný den a velmi děkuji každému, kdo se mi rozhodne pomoci.
Jitka • 21.11. 2004 - 20:37 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na cARTLy 08.10. 2004 - 20:17
Nemusíš se vůbec stydět. Já šel k log. poprvé ve 23 letech. Ani ti to nepřijde a pokud ti pomůže aspoň trochu stojí to za to. jinak doporučuji knihu Svépomocný program při koktavosti od Malcolm Fraser.
Aleš • 24.11. 2004 - 14:56 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Matok:
Zdar lidi ,jmenuji se Radek a koktám od svých čtyř let.V poslední době se mé koktání (s odchylkami) stává neunosné jak pro mě tak pro mé okolí.
Proto vás žádám o zapůjčení (klidně ji i koupím) knihy Svépomocný program při koktavosti od Malcolma Frasera.Už se sebou musím něco dělat.Kdyby se uskutečněl zázrak a nikdo by mi byl ochoten pomoci............ můj mail je vám k dispozici creed96@seznam.cz

Radek • 25.11. 2004 - 14:16 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Petra 23.10. 2004 - 16:55
Ahoj vsichni,jmenuji se Marek a mam velky problem se zadrhavanim/mluvil jsem uplne normalne,ale cca pred 2 lety jsem prozil nezavinenou dopravni nehodu-prezil jsem jen diky duchapritomnosti/opila ridicka srazila v noci cyklistu smerem ke mne-ja jsem prezil jen diky nahode./.Cyklista na miste mrtev-ja vyvazl jen se znicenym novym autem,ale hlavne jsem se strasne lekl/.Ten kdo takovy sok neprozil,nevi o cem mluvim.Myslel jsem v te setine vteriny,ze urcite zemru.Prezil jsem bez skrabnuri,ale zrejme se mi v mozku NECO stalo.Od te doby na sobe pozoruji koktavost.Pikantni je,ze mam praci,kde musim hodne mluvit do mikrofonu treba pro 100 lidi.Nekdy je to fakt sila-byl jsem jednou u logopedky,ale uz tam nejdu-predstavte si/plna cekarna maminek s detmi a ja 29lety exot jde dovnitr za papirove dvere a rika basněcky atd.Kdyz jsem odchazel,byl to ten nejhorsi pocit,kterej jsem kdy mel.Potrebuji pomoc od zkuseneho logopeda-prosim ozvete se mi na mail.Nejlepe Praha a okoli.Pry jsem tzv.mluvni profesional.Marek
Marek • 27.11. 2004 - 11:29 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Drazí kolegové Smile)
Rád bych přispil svou troškou do mlýna. Od dvou let jsem začal zadrhávat. Nikdo neví jak nebo proč, odborníci se shodují jen na tom, že mám nějaký psychický blok. můj mluvený projev závisí na mém podvědomém psychickém stavu (to je ale hnusná věta, co?). prostě někdy mluvím zcela souvisle a někdy nedokážu ze sebe vypravit dvě slova. časem jsem se s tím naučil žít, chvílemi se to i zlepšuje - Také díky jisté velmi dobré logopedce. Ale vyléčit mě neumí, to musím sám.

Co se týče skučení nad tím, že si v životě nenajdu holku, tím obdobím jsem si prošel na gymplu. Sebelitování a strach k ničemu nevede. Jeslti je tu nikdo opravdu stydlivý, ať se zkusí zeznámit přes internet. mně se to povedlo...

Musím říci, že díky své poruše jsem se stal docela dobrým posluchačem a možná získal i jistou moudrost. (už toho vytahování nechám, slibuju) Dost jsem přemýšlel místo abych moc mluvil. teď je mi 21 a vím, že kdybych nezadrhával, byl bych úplně jiná osoba. nevím jestli lepší nevo horší, ale myslím že horší...

Všechno zlé je k ničemu dobré...
Lorandel • 02.12. 2004 - 13:59 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj lidi,já kokták už tak od tří let,nikdo neví proč.Ted je mi 15 a nějak se to nezlepšilo.Chodim na základku do devítky a mám přímo panickej strach ze střední.Ve škole: čteme nahlas,zkouší se,ve slohu máme výklad a vypravování před celou třídou.Pozítří mám mít projekt na chemii,kde ty všechny děje musím z hlavy před celou třídou vysvětlit:(.nemůžu kvůli tomu spát,myslim na to každou minutu.někdy si říkám,proč zrovna já????Ostatní,ti co nekoktají,ani neví,jaké mají štěstí.Myslim si,že si ani nedokáží představět,jaké to pro koktajícího je,když se má zeptat například na cestu,když nakupuje,natož když má něco vyprávě před celou třídou.ještě si říkám,že na střední bude hůř,tam asi budou víc prosazovat ústní projev.jestli s tim máte nějaké zkušenosti,napište mi o tom něco.Jo a ted jsem si vzpomněla,že když mám někomu třeba zatelefonovat,tak je to pro mě vážně velkej problém...to je asi vše,co jsem ostatním chtěla sdělit.Jinak,najdu si někdy nějakýho kluka?!?!Copak mi bude chtít,když se ani pořádně nevymáčknu?
Jana • 03.12. 2004 - 19:27 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Jana 03.12. 2004 - 19:27
Cauky Jano!
Já mám taky takopvý problém a taky me to trápí!No ale skousím s tím bojovat!Nekdy se mi mlucí lépe a někdy ze sebe nevydám ani slovo!!no ale můžu ti ujistit já jsem na učilišti a je to lepší než na základce!!nový lidi a jiný přístup učitelu!
no jinak mužeš napsat na můj mail: rayenCoD@seznam.cz
Radek • 04.12. 2004 - 20:54 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Jana 03.12. 2004 - 19:27
Cauky Jano!
Já mám taky takopvý problém a taky me to trápí!No ale skousím s tím bojovat!Nekdy se mi mlucí lépe a někdy ze sebe nevydám ani slovo!!no ale můžu ti ujistit já jsem na učilišti a je to lepší než na základce!!nový lidi a jiný přístup učitelu!
no jinak mužeš napsat na můj mail: rayenCoD@seznam.cz
Radek • 04.12. 2004 - 20:54 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Jana 03.12. 2004 - 19:27
Ahoj Jano, měla jsem stejný problém, ale můžu potvrdit že na střední byl úplně jiný přístup spolužáku a učitelu k tomuto problému, dokázali mi pochopit a podpooit. Pak jsem šla na vysokou a měla jsem opět strach, jestli si najdu chápající kamarády a učitele a měla jsem opět štěstí. Myslím že díky tomu se můj stav zlepšil, už to není tak neúnosné jako dřív. prostě někdy to je lepší jindy o trochu horší, ale stále s tím bojuju a někdy to nevzdám. Možná že mi taky pomohlo nahlas si před spaním číst a soustředit se na to, kde se mám sprárvni nadechnout a tak. přeju ti hodně štěstí a spoustu dobrých kamarádu kteří ti vždy pochopí a podpooí.
Zuzana • 07.12. 2004 - 12:36 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Jana 03.12. 2004 - 19:27
Ahoj Jano. Držím palce, ať to všechno zvládneš. Asi tak trochu chápu, co prožíváš - je to opravdu těžké. Ale ureti neměj strach - střední škola se dá v pohodě poežít - učitelé jsou chápaví a spolužáci také. Hlavní je mít aspoň trochu zvednuté sebevědomí - vidět, že přece nejsem o nic horší než ostatní - a dokonce jsi určitě i v mnoha vicech lepší. A také je dobré najít si pohodové kamarádky, které podrží. No a jak vylepšit řeč? - určitě se stavit pro pár rad k logopedce, ale ta technika s hlasitým čtením a hlídáním dechu je také skvělá - odzkoušeno Smile) Tak ať se daří.
Radek • 12.12. 2004 - 21:57 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Radek 04.12. 2004 - 20:54
Nazdar Jano,
mi pomohlo,když jsem studoval na střední,učit se nahlas!Oekni o svém problému svémut oídnímu profesoru.měl by Ti umožnit písemné testy,když ústní projev Ti zbytečně stresuje.A neboj těch koktajících na střední bude určitě víc,nebudeš určitě sama.Znám to z vlastní zkušenosti.Tak se měj a napiš jak dopadly zkoušky!

Jan • 16.12. 2004 - 09:18 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Kdo chce knihu Svépomocný program při koktavosti od Malcolma Frasera
muže si ji objednat na této adrese http://www.shop.nwt.cz/objects/1073887404.html?group_oid=1056964633

včera mi došla a musim říct,že sem z ní nadšen
Radek • 16.12. 2004 - 13:17 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Je mi padesát a koktám od šesti let. Prý jsem se lekla nečekaně nastartované motorky v mé těsné blízkosti a tím to začalo. V dětství mě koktavost dost trápila, protože jsem byla silně nervózní už jen z obyčejného nákupu. dřív totiž bylo minimum samoobsluh a většina pultových prodejen. Ale jsem šťastná povaha a kupodivu velmi společenská a ráda si povídám. při mluvení jsem používala ruzné finty doporučované na logopedii, kam jsem několik let docházela. Nevyslovovat první písmeno, pokud mi dělalo problémy, opisovat slovo, které mi nešlo vyslovit, správně dýchat...Nácvik pomalé a plynulé řeči, jak mě logopedka učila, nebyl pro mě. Jsem prudké povahy a mluvit jako šnek mi nešlo. Vše se podstatně změnilo v dospělosti, kdy se posílilo sebevědomí. též vyřídím cokoli, kdekoli, vystoupím směle na poradě před desítkami lidí. Mívám lepší a horší dny a jsem si toho vědoma, ale umím už s tím zacházet a nerozhodí mě to. I má práce je práce v denním kontaktu se spoustou lidí, se kterými mluvím.
Chci tím říct, že hodně pomůže sebevědomí tak neztrácejte naději.
Držím všem palce, vím, že je to moc těžké. Znám vaše pocity.

--------------------------------------------------------------------------------


Jarka • 16.12. 2004 - 14:42 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Karel:
Dobry den vsichni..
Na zakladce to bylo desive, vsichni se mi smali a jen cekali az zase budu cist.. Ted mi je 22. Studuju VOS pocitace. Kdyby jste ted se mnou mluvili, nepoznali by jste, ze jsem kdy koktal. Porad mam v hlave ty lidi co se mi smali a od te doby delam vse pro to, abych je predcil...
Vsichni ted bud nekde makaj za par supu, nebo hulej.
Ja jdu stale vys a vys. Jeste jsem nebyl v zamestnani a penez mam hafo. Zajimam se o Ferrari a takovy ty lepsi veci.
Takze NEPODCENUJTE BALBUTIKA!!!
Mam ale stale par problemu... obcas nektera slova neumim rict a neumim ani mluvit moc souvisle, protoze kdyz narazim na nejake zaklete slovo, musim pouzit jine slovo a tu vetu rict jinak..
treba neumim rikat slova, kde je hodne souhlasek (krk, vlk), nebo jmeno me nove holky - Pavla, z toho me asi klepne Smile poradte mi prosim, mate-li na to nejakou metodu. Dekuji vsem a hodne stesti, fakt to koktani proklinam... Zde je můj E-mail: rosino@centrum.cz
rosino • 19.12. 2004 - 22:46 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj lidicky zadrhavam od tri let takze vim o cem tu pisete a co prozivate . Nez mi bylo 18 prijali me na foniatrickou kliniku v Praze. Naucili me techniku dychani , ale v celku se mi to zlepsilo jen trochu. kazdy vikend jsem jezdil domu autobusem a mel jsem stesti ze jsem mohl rict ridici na konecnou prtoze to mi slo vyslovit lip nez praha. Ted to co sem chtel psat nekde jsem slysel ze pokud to neni vrozene da se to odstranět pomoci HYPNOZY . Nevite nekdo Kontak na nekoho kdo to leci pomoci hypnozy? Kdyz tak mi napiste na E-mail: decibel@centrum.cz
Ales • 31.12. 2004 - 12:52 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Petr:
Petře, kineziologie je na odstranění balbutismu výborná, to potvrzují i mé zkušensti z hlediska toho, kdo ji poskytuje. Bachovky doporučuji používat, protože postupně vyrovnávají negativní emoce a to nejen ty, které bezprostředni s balbutismem souvisejí. Držím palce!
Ivana • 05.01. 2005 - 10:06 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Martin:
chtěla bych psát e-maily s nějakou holkou, která taky koktá jako já. Pište!
Vanda • 15.01. 2005 - 10:33 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Martin:
Zapomila jsem napsat svoje e-mail vandatran@seznam.cz
Vanda • 15.01. 2005 - 10:35 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj!
chtěla bych pozdravit všechny kdo mají tento problémSmile i já zadrhávám takže vím jaké to je.. myslím si ale, že moc zaleží na každém, jak se s tímto problémem vyrovná.. Já sama si nemůžu stižovat na bezvadné lidi okolo sebe,na základce i též na střední škole, každý mi bere takovou jaká jsem a to je pro mi to nejcennější. Myslím, že ti, kdo vás mají radi a chtějí vás mít rádi, tak vás budou mít rádi, i když zadrháváte. a pokud ne, tak to nejsou lidé, kteří si vás zasloužíSmile Já to tak beru,snažím se být svá, veselá a nedělat si z toho hlavu a jde to..Smile
Také myslím, že je velmi důležité mít rád sám sebe. se všemi svými problémy.. a potom vám bude jedno jak vypadáte, jak mluvíte, budete takoví,jací jste:-)
mějte se všichni moc hezky,k.
Karolína • 18.01. 2005 - 17:55 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Karolína 18.01. 2005 - 17:55
Máš pravdu, Karolíno, je to přesně tak, jak píšeš. Život je krásný i pro koktavého. Jen se na něj dívat z té správné strany.
Jarka • 20.01. 2005 - 13:26 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Jarka 20.01. 2005 - 13:26
Jéé, jste "ta" Jarka, která sem psala 16. 12.? Byla jste mi moc sympatická, myslím, že máme hodně společného. I já jsem společenská(teda aspoň myslímSmile), a mluvit jak šnek mně teda taky moc nejde:-) Chci taky všem napsat, že je důležité se povznést nad tento problém a utvrzovat si sebevědomí.. Zpívám v kapele(kupodivu, když zpívám, tak nezadrhávám) a velmi mně to pomáhá..v tom, že vím, že nejsem nějak "jiná", že dokážu to, co ostatní. I já mám své horší a lepší dny, ale jak sama píšete, ty horší už mi tolik nerozhodí a z těch lepších mám radost.
Všem přeju jen samé "dobré" dny:-) a co nejméně těch špatných. ahoj,k.
Karolína • 21.01. 2005 - 16:12 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Karolína 21.01. 2005 - 16:12
děkuju za sympatie, Karolíno, jsou oboustranné. Tvuj první dopis mi totiž moc potěšil, až dojal, a řekla jsem si, že Tě musím pochválit za to, jak se díváš na svět kolem sebe. Myslím, že jsi z těch lidí, kterým je hezky i ze zdánlivých maličkostí. Zdánlivých píšu proto, že jsou to takové maličkosti, které jsou moc důležité pro toho, kdo je vnímavý. A za takovou Ti mám. děkuju Ti za to. přeju Ti jen to nejlepší.
Jarka • 24.01. 2005 - 16:00 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Ales 31.12. 2004 - 12:52
Satačí jít k psychologovi. Je to na doporučení obvodního lékaře. Nic neplatíš. Hypnóza je první z věcí kterou praktikují na takovéto případy. vlastně možná jedinou. Nejde-li u tebe o klasické těžké koktání je to spíš psychikou. Tak jako u mě. Takže to zkus.
Aleš • 25.01. 2005 - 11:38 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Dana 18.08. 2003 - 19:55
Víte, jestli to není spíš psychika. děti jsou citliěijší než si myslíme. A stěhovat se do cizí zemi je náročné a stresující i pro dospělého člověka. Vzhledem k tomu že v Česku se to pak zlepšilo je docela možné že je pro ni žít v USA veliký problém. Záleží už na vás. Rozhodně ji neizolujte od společnosti. To ji možná pomůže chvíli ale s dlouhodobého hlediska jí to hodně ublíží. A určitě to řešte. většina dětí z toho sice vyroste, ale kdybyste to též zanebali mužete jí tím hodně ublížit. Tak a dost rad. určitě to zvládnete
Aleš • 25.01. 2005 - 12:45 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahojky, jmenuju se Misa a jsem moc rada, ze existuji stranky jako je tahle. Bavi me cist si vase prispevky a reakce na ne, je to moc fajn pocit vedet, ze v tom clovek neni sam..Je mi 26 a se zadrhavanim se "peru" od 10 let, ani nevim jak jsem k tomu prisla (nazor psychologa je presprilisna laska mych rodicu a moje snaha byt perfektni..?!). Tohle bude mozna znit zvlastne, ale me napriklad - v prenesenem slova smyslu - trvalo roky, nez jsem si uvedomila,ze "koktavy" neni "meneceny, hloupy,..", vzdycky jsem si za kazde faux pas vynadala, zhrozila se pri predstave, ze kazda "hajzlmama" na hlavněm nadrazi dokaze zit plnohodnotneji nez ja a tak jsem na sebe byla vlastne permanentne nastvana..a snazila se byt perfektni "alespon" v tom "ostatněm" v zivote - uceni, sport..byvala bych dala nevic co za to mluvit normalne.. Nastesti jsem si prisla na to, co pise Karolina, jak je vyznamny mit sebe sama rada. Se vsim vsudy. Potkala jsem ve svem zivote dobre pratele, kteri mi nějak nedavaji najevo menecenost (predevsim proto, ze ta vyrostla ve me) a ironii mozna je, ze jsem se diky tehle "vade" posunula v objevovani novych veci v zivote dal nez mozna vetsina plynule mluvěcich lidi. Lidi nas OPRAVDU NEposuzuji, podle toho jak mluvime, ale co rikame a pokud ne staci preci s takovejma lidma nekomunikovat! Chtela bych tu trosku nakousnout debatu kolem tematu "parnerstvi a zadrhavani", mluvite o tom se svymi drahymi polovickami? Vedi, jak vas to trapi? Jak na to reaguji? Dekuji za reakce, jeste jednou vsechny moc zdravim a preju hezky vecer!
Misa • 25.01. 2005 - 18:34 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Karel:
Ahoj,jsem velmi potesena,ze takoveto stranky existujou.můj manzel ma take tento problem,ale jak tohle tema nakousnu,tak se o tom vůbec nechce bavit.Pritom bych mu tak rada pomohla,protoze nekokta od detstvi,ale asi od 20let(ted je mu 31) a viděm,jak ho to trapi a to nemluvim o trapnych reakcich nekterych lidi.Chtela bych vedet,jake mate zkusenosti s napr.regresni terapii,hypnozou,atd.Na logopedii byl manzel jednou a pry uz ho tam nikdo nedostane,ale myslim si,ze alespon ty alternativni metody by se vyzkouset mohly,protože u manzela se jedna urcite o blok psychicky-zadrhavat se zacal v dusledku uzivani heroinu a po leceni uz mu to zustalo.Kazdopadne ho mam rada takovyho jakej je a to,pro me,roztomily zadrhavani,si bez nej uz ani nedokazu predstavit.Vsichni se mejte moc hezky a opravdu o techto problemech se svymi partnery mluvte!!!Pa Kristyna
Kristyna • 25.01. 2005 - 20:36 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Jarka 24.01. 2005 - 16:00
Tak též jste zase dojala Vy mi:)
Taky Vám přeju, abyste se měla pěkně. A vůbec, vyoiite mamince a tatínkovi, že mají fajn dceru:) k.
Karolína • 26.01. 2005 - 16:38 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Kristyna 25.01. 2005 - 20:36
měj s ním trpělivost. určitě sis četla všechny ty příběhy na těchto stránkách tak víš že je to problém vážný. aspoň pro toho člověka je to nejhorší věc v životě. Pokud se před tebo uzavírá tady v tomhle zkus ho chápat a neodsuzovat. určitě to neznamen že ti nemá rád nebo tak.
Aleš • 27.01. 2005 - 12:40 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Misa 25.01. 2005 - 18:34
Je to trochu ironie. Pokud najdete člověka který stojí za to a opravdu vás miluje, je to spíš tak, že on o tom chce mluvit. Ale my kterých se to týká se častouzavíráme a v tomto provlému jsme nekomprosmisní. Je to škoda. Já potkal tu nejlepší holku na světě a bavíme se o tom normálně. Dokonce se ji podařilo mě dostat na logopedii a dělat kroky které sice "bolí" ale pomáhají. A donekonečna opakuje že HODNOTA člověkA SE NEPOSUZUJE PODLE TOHO JAK MLUVÍ. A TAKY ŽE DRUZÍ TO ZDALEKA NEBEROU TAK vážně JAKO MY. Takže komunikujme.
Aleš • 27.01. 2005 - 12:45 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj, chtel bych se zeptat jestli ma nikdo zkušenosti s metodou One- brain a jestli mu nějak pomohla? Dik David
David • 28.01. 2005 - 19:01 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj, prosim o radu, kde a jak bych nasel v Praze logopeda, ktery by mi pomohl zmirnit zadrhavani v reci. Potreboval bych spise konzultovat, jak vyslovovat obtizna slova a jak spravne zachazet s dechem. "R" umim a ucit se basněcky ve 24 letech... Vite o nekom? Zkusil bych, pripadne, i kineziologa, ale jejich www stranky na me pusobě vcelku nepresvedcive. Diky Dan
Dan • 29.01. 2005 - 13:55 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na David 28.01. 2005 - 19:01
One-brain jsem vyzkoušel mohu říct jen jedno - je to ŠARLATÁNSTVÍ!!! přijdeš akorát o peníze, o koktavost určitě ne!
Tomáš • 06.02. 2005 - 10:32 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Dan 29.01. 2005 - 13:55
Na mi metoda One-Barin nepusoběla rovniž nějak přesvědčivě.Zkus jedno sezení a uvidíš,možná ti to něco dá.
Jirka • 07.02. 2005 - 10:15 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Jitka 21.11. 2004 - 20:37
Ahoj, minuly tyden v SRN v poradu STERN TV bezela zajimava reportaz o koktani a o nove metode - Del-Ferro-Therapie,ktera zdarne pomaha s odstranenim koktavosti. Tato terapie zatim probíhá jen v Nizozemsku, kde byla objevena a ted se dostava i do Nemecka. Uspech prichazi uz po prvnich hodinach. Jestli umis nemecky tak mrkni na:

http://www.stern.de/tv/sterntv/index.html?id=536002&nv=cp_L2_rt

www.delferro-methode.de

Cau Katka
Katka • 08.02. 2005 - 08:48 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Katka 08.02. 2005 - 08:48
Tak tuto zprávu můžu potvrdit,protože jsem viděl před dvěma léty na nimecké televizi reportáž o této metodě.říkali,že tato metoda by měla fungovat do dvou let,což souhlasí s tím co si viděl letos.Tato reportáž pusoběla virohodně.Možná je to naše vysvobození a tyto skvělé stránky budou mít 0 návštěvnost Smile.
Jirka • 10.02. 2005 - 09:40 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj!
Tyto stránky jsem navštívil poprvé, ani jsem neviděl že nějaké podobné existují. Já mám potíže s koktavostí asi od 6 - 7 let, nevím to přesně, dnes je mi 25 - a studuji vysoukou školu (FF UK v Praze). Zajímalo by mně - jestli existuje v Praze nějaký klub, nebo spolek stejně "postižených" jako já, kde by se dalo debatovat, scházet se a mluvit o svých zkušenostech. Díky za odpověď. Daniel.
Daniel • 16.02. 2005 - 15:02 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahoj, mám také problém se zadrháváním a už předem si říkám že nemám na jakkoukoli práci (např.úředník, právník, učitel) .Nevím jestli to je správné, ale přeci nemužete být učitelem na nějaké škole. Hraji závodni basketbal, který mi drží při životě a nadále se mu chci věnovat, ale spíše z důvodu (basketbal mi velice baví) toho že se zadrávánímí nemuzete být třeba tím učitelem . Není tu nikdo z vás z Prahy?
SLam • 22.02. 2005 - 15:41 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na SLam 22.02. 2005 - 15:41
ahoj, já jsem z prahy, teda - studuji tady na FF UK - historické vědy. S tím názorem na práci mám stejný názor, svůj obor jsem si taky nějak podvědomě vybíral s ohledem na tento handicap.
Daniel • 22.02. 2005 - 16:12 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Prosím,mužete mi nikdo z vlastní zkušenosti poradit odborníka z Prahy, který se zabývá koktavostí? Potřebuji ho pro 14 letou dívku-několik let na logopedii nepomohlo.Díky Míša
Míša • 24.02. 2005 - 21:03 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Tady z Prahy žádného odborníka neznám.Danieli jak studuješ tu školu? A o čem je tato škola? Že bych tam šel za tebou, víš.Smile Je tam hodně komunikace nebo diskuzí. Ja si myslím že právě přece v tomto obotu se hodně namluvíš nebo ne?
SLam • 02.03. 2005 - 18:42 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na SLam 02.03. 2005 - 18:42
No namluvím se asi všude Smile i když je pravda, že jsem si trochu vybíral i obor podle tohoto kritéria. Studuji Archivnictví a pomocné vědy historické - 3 roky již studoval podobný obor v Olomouci. Například na seminářích, nebo v jazykových přednáškách se mluví dost, ale v archívu při bádání to jde Smile ,ale snažím se právě vyhledávat co nejvíce "komunikace" - chodím na konzultace po ruzných archívech a tak.
Daniel • 08.03. 2005 - 15:13 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Ahojky mam problem s koktavosti.Uz v rannem veku,pak to odeznelo.Je mi 17 a pred 4 mi lety se to zase projevilo...Je tady nekdo kdo by mi pomohl?Mam nepredstavitelnej strach ze skoly,ze me tam ucitel vyvola a ja budu muset rict neco nahlas..snizuje mi to sebevedomi na 0%Pritom se o me kluci zajimaji...ja tady nekdo s podobnym problemem??
Evca • 09.03. 2005 - 18:21 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

příspěvek z podstránky Radek:
Ahoj, moc se mi libil uvodni clanek, v hodne vecech se podoba memu pribehu. Je mi 22 studuju VS a s koktanim mam nejake vaznejsi problemy, tak cca od 10 (to si pamataju na prvně navstevu od doktorky-dostal jsme i nejake leky oblbovaky), pak jsem si prosel ruznymi iq testy (v pohode:o)) a dvema roky u psychologa (13-15).Po tom druhem roce jsem se rozhodl, ze ho uz nenavstivim (po skvelych prazdninach, kdy jsem potkal ohromny mnozstvi super lidi a skoro jsem na to zapomel), psycholog vam opravdu asi nepomuze - ale neco mi tim dal, ze kdyz se tim nechate ovlivnovat, tak se to bude jenom zhorsovat. V minulem roce jsem pracoval na nejakem projektu a mel jsem nekolik prezentaci, vetsi vyzvu clovek s touto vadou mět nemuze.Mel jsem z toho desnej strach,ale nakonec to bylo v pohode(proste to clovek prezije - ani zadny negativni reakce).Co muzu doporucit, ze sve zkusenosti, je sport (predevsim aerobni) - zlepsuje dychani a pomaha se zamrzanim a pak neco kdy se citite skvele, proste prozitky.Clovek se tim nesmi nechat pohltit, kde muzete tam mluvte. S mym psychologem jsme zkouseli brutalni metody, jako jit do narvaneho obchodu a tam co nejdele koktat.A kdyz clovek vyjde ven, tak ze to prezije:o) Schvalne by me zajimalo, zlepsuje se u vas koktani po alkoholu, ci jinych lehce omamnych latkach:o)? Mejte se.Tony
Tony • 11.03. 2005 - 21:34 << RE

--------------------------------------------------------------------------------

Reakce na Tony 11.03. 2005 - 21:34
Reaguji na Tonyho příspěvek, jmenuji se Šárka ( 35let) a zadrhávám už od útlého dětství. můžu potvrdit, že po alkoholu se mi mluví podstatně lépe. S omamnými látkami tedy zkušenost nemám, ale ten alkohol většinou funguje. Jaké máte zkušenosti vy ostatní..?? Tuto stránku sleduji už přes rok, také jsem byla na metodě One-brain, jen jednou, ale nepomohlo to vůbec, na další sezení už jsem neš
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
du-lo
Anonymní





PříspěvekZaslal: po září 26, 2005 6:17 am    Předmět: Citovat

jj, po opití se fakt mluví dobře.. to se to pak kecá jedna radost Surprised) ale existuje tam hranice před i po, pokud to s tim pitim přeženeš tak už je to zas to samé. Jinak po hulení (trávy) se taky hovoří líp, ale záleží na tom jakej máš model Very Happy
Návrat nahoru
Michal
Anonymní





PříspěvekZaslal: čt září 29, 2005 2:06 pm    Předmět: Citovat

nevíte někdo, kam mám poslat svůj příběh, aby se ukázal v rubrice lidé?
Návrat nahoru
bodyia
Site Admin


Založen: 24.9.2005
Příspěvky: 17
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá září 30, 2005 7:17 am    Předmět: publikování Citovat

Michal napsal:
nevíte někdo, kam mám poslat svůj příběh, aby se ukázal v rubrice lidé?

Ahoj, pošli na můj mail (mail@bodyia.cz).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
daniel
Anonymní





PříspěvekZaslal: pá prosinec 23, 2005 9:55 am    Předmět: balbutici z Prahy Citovat

ahoj, existuje v Praze nějaký spolek, nebo klub pro balbutiky?
Návrat nahoru
Pavel
Anonymní





PříspěvekZaslal: pá únor 10, 2006 11:04 pm    Předmět: Citovat

můj problém je podobný všem ostatním....mám problém se zadrháváním a nesnáším se za to......, vyzkoušel jsem už pár metod (mezi nimi i one brain) ale žádný úspěch.... nemá někdo zkušenosti s ničím, čím se to dá dostat z hlavy ?? sám to asi něják nezvládám Sad
Návrat nahoru
:-(
Anonymní





PříspěvekZaslal: pá červen 02, 2006 11:04 am    Předmět: Citovat

Ahoj,začal jsem koktat asi v 5 letech,asi kolem 11 let mi to přestalo,zapomněl jsem na to a 2 roky to bylo v pohodě,jenomže se mi pak brácha zeptal,jestli ještě koktám,a potom ve škole sem se nemohl ani domluvět,vždycky mám strach,že mi učitel vyvolá a já se nevykoktám...naštěstí to nemám tak hrozný,koktám ve slovech začínající na K a P někdy na S...poraite prosím,jak na to nemám myslet,nebo jak to vyřešit,díky...holku mám,ale když se bavím s nějakým kreténem,a náhodou se trochu zakoktám,a směje se mi,tak mám 100 chutí mu dát do nosu...diky předem za pomoc,sem z toho celej špatnej... Crying or Very sad (je mi 13 a pul let)
Návrat nahoru
jay



Založen: 5.4.2006
Příspěvky: 85

PříspěvekZaslal: pá červen 09, 2006 6:52 pm    Předmět: Citovat

bud v pohodě kámo....zapomen na to... Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
swedish



Založen: 1.10.2006
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: ne říjen 01, 2006 8:07 pm    Předmět: Citovat

zdravíeko Wink docela mi překvapilo, když sem natrefil na tyto stránky. při poečtení všech příspěvku mě docela zahoálo u srdce, že se nevezu na tom divokým koni, u nihož člověk někdy neví, kdy ho shodí ze sedla, sám. je pravda, že dřív sem se svým problémem hodně zaobíral a pokládal sem si otázku proč ZROVNA JÁ. jenže pak sem zvolil aktivní přístup. asi v 15 sem šel na logopedii a rok úplně nekoktal. no to bylo vážně senzaení. brebentil sem si co jen mi napadlo. hodně fajnový. jenže na gymplu toho bylo docela dost, takže to zase zaelo jít kapánek z kopce. ale naštěstí sem měl okolo sebe vynikající lidi. navíc sem začal dělat atletiku, a tak mi běhání příjemni odreagovalo. největším paradoxem je, že ačkoliv má mluva není bez zádrhelu, tak sem hrozně ukecanej. a to je asi i důvod, proč se má koktavost udržuje v "rozumných" mezích. nejvíc mi dostalo, když sem měl moderovat školní ples nebo stužkovací veeírek. důvod je asi v ten, že jsem tak trošku exhibicionista a čím víc mám posluchaču, tím lépe se mi hovoří. vím, že to zní šíleni, ale je to tak. též jsem na vysoké škole, občas mi to oeeovi uletí, ale vím, že není všem dnum konec. tak jako po tmavé deštivé noci nastává ráno plné sluníeka, tak i po drhnuvších dnech přijdou ty hovornější. zakopanej pes je asi v tom, že si to člověk nesmí tolik brát. ale jedním dechem musím ještě dodat, že sem si přečetl publikaci od malcolma frasera o svépomocném programu při koktavosti a musím říci, že je to hodně dobře napsané. vybral sem si z té políveieky všechny ingredience, které mi zrovna byly po chuti a hodně mi to pomohlo. třeba sem měl problém vyslovit své poíjmení. a dočetl jsem se, že když řeknu první písmenko (resp. slabiku), chvilku pauza a zbytek, tak to jde. říkali tomu nějak měkký hlasový začátek, ale na pojmenování nesejde. důležité je, že to funguje. a vono, přeci všechno jde, jen se musí víc (v některých případech setsakramentsky) nebo miň chtít.
tak vinšuju, milí druhové a družky v boji, vydaoenou artikulaci a hodně plynulosti do dalších rozhovoru. olé! Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ivca93



Založen: 1.8.2009
Příspěvky: 34
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po srpen 03, 2009 5:03 pm    Předmět: AHOJ Citovat

ahoj, Včera jsem se semka zaregistrovala. Jmenuji se Ivča, je mi 16 roků, koktám už od narození. Zkoušela jsem různé logopedie, ale žádné mi nepomáhaly. Teďka chodím k jednomu psychiatrovi, který mi pomáhá. Kvůli seznamování v nové škole, z kterého mám velký strach, jsem se rozhodla s tím koktáním něco dělat. Jsem moc ráda, že jsem našla tuhle stránku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Web Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127